Vindkraft - ja om det görs rätt

Debatt 2012-07-25 | Uppdaterad 2012-07-25

Vi tror också att de flesta är överens om att världen behöver mer förnyelsebar energi. Vi undrar dock om det ser annorlunda ut om man frågade människor som bor i de områden som är intressanta för vindkraftsetablering, skriver Andreas Molin.Svar till Annika Helker Lundström, BT 17/7.

Som Annika Helker Lundström från lobbyorganisationen Svensk Vindenergi skriver i sitt debattinlägg ”Fler vill ha mer vindkraft” (BT 17/7) så tror vi också att de flesta är överens om att världen behöver mer förnyelsebar energi.

Vi undrar dock om resultatet från undersökningen kring attityder om vindkraft skulle sett annorlunda ut om man frågade människor som bor i de områden som är intressanta för vindkraftsetablering. Synen på större satsningar på vindkraft återspeglas ganska väl i Sveriges demografi. Ungefär 84 % av befolkningen bor i tätorter där man drar mest fördel av en eventuell energiomställning och minst upplever nackdelarna med miljöförändringar. Samtidigt motsvarar den ökade positiva attityden till vindkraft i Västra Götaland tätortsinflyttningen under denna tidsperiod. Det är orimligt att som Annika Helker Lundström gör att enbart luta sig mot regionala/nationella opinionssiffror. Lämpligt vore att se att människor lever med olikartade villkor och att deras miljöer är helt avgörande för hur man skaffar sig en attityd om den samma, för att inte hamna i ett slags majoritetens tyranni.

Att ”fler vill ha mer vindkraft” är också naturligtvis under förutsättning att inte människor eller natur blir drabbade negativt. En stor majoritet skulle också vara positiva till kärnkraft om den inte riskerade miljön och en ännu större majoritet skulle vara positiva till mer vattenkraft om det inte skulle förstöra våra sista orörda älvar. Men nu är det inte riktigt så, och är det inte heller med vindkraft.

Problemet med svensk vindindustri är att den har varit, och är väldigt dålig på att ta hänsyn till närboende och närmiljö som drabbas.

Att bevara landskapsbilden i känsliga områden har inte heller varit högt prioriterat, något som blir allt viktigare då vindkraftverken är enormt mycket större idag än tidigare. Att tjäna så mycket pengar så fort som möjligt verkar alltid stått i främsta rummet och har varit den främsta drivkraften för vindindustrin, inte ett miljöansvar.

För att öka acceptansen till vindkraft på landsbygden bör vindindustrin anamma strängare bullergränser än de föråldrade industribullernivåerna som tillåter ett genomsnittligt dygnsbuller på 40 decibel. Vindkraftsbuller är inte ett monotont bakgrundsljud utan bullrar genom pulserande ljudstötar, vilket är en avsevärd skillnad. Pulserande ljud tränger igenom annat bakgrundsljud (t.ex. vindbrus i träden) och acceptabla ljudnivåer vid bostadshus (eller friluftsområden) för denna typ av ljud bör således vara avsevärt lägre för att inte störa. Detta är även något som Sveriges ledande ljudforskare är överens om.

Om man fokuserar på att placera vindkraft där det blåser bäst och där det stör människor och natur så lite som möjligt så kan vindindustrin få ett bättre rykte, även på landsbygden. Vi tycker därför det är underligt att Svensk Vindenergi skriver en debattartikel i Borås tidning då Borås kommun är en av de platser i Västergötland där det genomsnittligt blåser sämst. Dessutom är Borås relativt tätbefolkat vilket gör det svårt med placering av vindkraft utan att negativt påverka befolkningen. Då det enligt Svensk Vindenergi inte behövs lika många vindkraftverk som tidigare (4 000 istället för 20 000 för att klara 20% av den svenska elanvändningen) har vi svårt att se att Borås kommun är den bästa platsen för vindkraftetablering. Det finns platser i Sverige där det blåser mycket mer och är glesare befolkat där människor inte kommer att störas. Ett helhetsgrepp från vindindustrin för att identifiera dessa ”bästa” platser borde därför vara i allas intresse.

Andreas Molin, presstalesman Bevara Nossans dalgångBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Bildextra från Stora torget

Borås [Uppdaterad i dag 22:02]

Rydell & Quick lirade på Vintermåndagen i centrum. Se de bästa bilderna här!

Live-published photos and videos via ShootitliveVeckans Hela livet-fråga

 

hela livet

Brukar du ge några nyårslöften?

Visa resultat
Om peniskuppen: "Liten del i ett stort konstverk"

Kultur&Nöje [Uppdaterad i dag 13:51]

En jättepenis riktad mot Sverigedemokraternas reklamskylt. BT räknar ner årets mest lästa artiklar. Läs mer

 

graffiti

Är Carolina Falkholts tilltag okej?

Visa resultat
Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter