Vindkraft - ja om det görs rätt

Debatt 2012-07-25 | Uppdaterad 2012-07-25

Vi tror också att de flesta är överens om att världen behöver mer förnyelsebar energi. Vi undrar dock om det ser annorlunda ut om man frågade människor som bor i de områden som är intressanta för vindkraftsetablering, skriver Andreas Molin.Svar till Annika Helker Lundström, BT 17/7.

Som Annika Helker Lundström från lobbyorganisationen Svensk Vindenergi skriver i sitt debattinlägg ”Fler vill ha mer vindkraft” (BT 17/7) så tror vi också att de flesta är överens om att världen behöver mer förnyelsebar energi.

Vi undrar dock om resultatet från undersökningen kring attityder om vindkraft skulle sett annorlunda ut om man frågade människor som bor i de områden som är intressanta för vindkraftsetablering. Synen på större satsningar på vindkraft återspeglas ganska väl i Sveriges demografi. Ungefär 84 % av befolkningen bor i tätorter där man drar mest fördel av en eventuell energiomställning och minst upplever nackdelarna med miljöförändringar. Samtidigt motsvarar den ökade positiva attityden till vindkraft i Västra Götaland tätortsinflyttningen under denna tidsperiod. Det är orimligt att som Annika Helker Lundström gör att enbart luta sig mot regionala/nationella opinionssiffror. Lämpligt vore att se att människor lever med olikartade villkor och att deras miljöer är helt avgörande för hur man skaffar sig en attityd om den samma, för att inte hamna i ett slags majoritetens tyranni.

Att ”fler vill ha mer vindkraft” är också naturligtvis under förutsättning att inte människor eller natur blir drabbade negativt. En stor majoritet skulle också vara positiva till kärnkraft om den inte riskerade miljön och en ännu större majoritet skulle vara positiva till mer vattenkraft om det inte skulle förstöra våra sista orörda älvar. Men nu är det inte riktigt så, och är det inte heller med vindkraft.

Problemet med svensk vindindustri är att den har varit, och är väldigt dålig på att ta hänsyn till närboende och närmiljö som drabbas.

Att bevara landskapsbilden i känsliga områden har inte heller varit högt prioriterat, något som blir allt viktigare då vindkraftverken är enormt mycket större idag än tidigare. Att tjäna så mycket pengar så fort som möjligt verkar alltid stått i främsta rummet och har varit den främsta drivkraften för vindindustrin, inte ett miljöansvar.

För att öka acceptansen till vindkraft på landsbygden bör vindindustrin anamma strängare bullergränser än de föråldrade industribullernivåerna som tillåter ett genomsnittligt dygnsbuller på 40 decibel. Vindkraftsbuller är inte ett monotont bakgrundsljud utan bullrar genom pulserande ljudstötar, vilket är en avsevärd skillnad. Pulserande ljud tränger igenom annat bakgrundsljud (t.ex. vindbrus i träden) och acceptabla ljudnivåer vid bostadshus (eller friluftsområden) för denna typ av ljud bör således vara avsevärt lägre för att inte störa. Detta är även något som Sveriges ledande ljudforskare är överens om.

Om man fokuserar på att placera vindkraft där det blåser bäst och där det stör människor och natur så lite som möjligt så kan vindindustrin få ett bättre rykte, även på landsbygden. Vi tycker därför det är underligt att Svensk Vindenergi skriver en debattartikel i Borås tidning då Borås kommun är en av de platser i Västergötland där det genomsnittligt blåser sämst. Dessutom är Borås relativt tätbefolkat vilket gör det svårt med placering av vindkraft utan att negativt påverka befolkningen. Då det enligt Svensk Vindenergi inte behövs lika många vindkraftverk som tidigare (4 000 istället för 20 000 för att klara 20% av den svenska elanvändningen) har vi svårt att se att Borås kommun är den bästa platsen för vindkraftetablering. Det finns platser i Sverige där det blåser mycket mer och är glesare befolkat där människor inte kommer att störas. Ett helhetsgrepp från vindindustrin för att identifiera dessa ”bästa” platser borde därför vara i allas intresse.

Andreas Molin, presstalesman Bevara Nossans dalgångBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Skolval

Är skolval viktiga för ungas valdeltagande i riktiga val?

Visa resultat
De gör mig nervös

Blogg [Uppdaterad i går 19:31]

Min son Sam räknade poliser. Han hittade väl ett tjugotal. Deras närvaro gjorde mig nervös. Som vanligt. Läs mer på Elfsborgsbloggen!


Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på debatt


Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om religion och konflikter

"Religionen får skulden för mycket av det elände som utspelas i världen idag: Utvecklingen i Egypten, förföljelserna av muslimer i Burma och Centralafrikanska republiken, förföljelserna av kristna i Syrien, Somalia och Irak. Och så vidare. Men är det religionen som är drivkraften i nämnda exempel? Jag tror inte det."

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om vändningen på Falkenbergs IP:

"IF Elfsborg ställde över de senaste matchernas två främsta spelare. Det höll på att kosta mycket mot tippade bottenlaget Falkenbergs FF."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.