Vindkraft - ja om det görs rätt

Debatt 2012-07-25 | Uppdaterad 2012-07-25

Vi tror också att de flesta är överens om att världen behöver mer förnyelsebar energi. Vi undrar dock om det ser annorlunda ut om man frågade människor som bor i de områden som är intressanta för vindkraftsetablering, skriver Andreas Molin.Svar till Annika Helker Lundström, BT 17/7.

Som Annika Helker Lundström från lobbyorganisationen Svensk Vindenergi skriver i sitt debattinlägg ”Fler vill ha mer vindkraft” (BT 17/7) så tror vi också att de flesta är överens om att världen behöver mer förnyelsebar energi.

Vi undrar dock om resultatet från undersökningen kring attityder om vindkraft skulle sett annorlunda ut om man frågade människor som bor i de områden som är intressanta för vindkraftsetablering. Synen på större satsningar på vindkraft återspeglas ganska väl i Sveriges demografi. Ungefär 84 % av befolkningen bor i tätorter där man drar mest fördel av en eventuell energiomställning och minst upplever nackdelarna med miljöförändringar. Samtidigt motsvarar den ökade positiva attityden till vindkraft i Västra Götaland tätortsinflyttningen under denna tidsperiod. Det är orimligt att som Annika Helker Lundström gör att enbart luta sig mot regionala/nationella opinionssiffror. Lämpligt vore att se att människor lever med olikartade villkor och att deras miljöer är helt avgörande för hur man skaffar sig en attityd om den samma, för att inte hamna i ett slags majoritetens tyranni.

Att ”fler vill ha mer vindkraft” är också naturligtvis under förutsättning att inte människor eller natur blir drabbade negativt. En stor majoritet skulle också vara positiva till kärnkraft om den inte riskerade miljön och en ännu större majoritet skulle vara positiva till mer vattenkraft om det inte skulle förstöra våra sista orörda älvar. Men nu är det inte riktigt så, och är det inte heller med vindkraft.

Problemet med svensk vindindustri är att den har varit, och är väldigt dålig på att ta hänsyn till närboende och närmiljö som drabbas.

Att bevara landskapsbilden i känsliga områden har inte heller varit högt prioriterat, något som blir allt viktigare då vindkraftverken är enormt mycket större idag än tidigare. Att tjäna så mycket pengar så fort som möjligt verkar alltid stått i främsta rummet och har varit den främsta drivkraften för vindindustrin, inte ett miljöansvar.

För att öka acceptansen till vindkraft på landsbygden bör vindindustrin anamma strängare bullergränser än de föråldrade industribullernivåerna som tillåter ett genomsnittligt dygnsbuller på 40 decibel. Vindkraftsbuller är inte ett monotont bakgrundsljud utan bullrar genom pulserande ljudstötar, vilket är en avsevärd skillnad. Pulserande ljud tränger igenom annat bakgrundsljud (t.ex. vindbrus i träden) och acceptabla ljudnivåer vid bostadshus (eller friluftsområden) för denna typ av ljud bör således vara avsevärt lägre för att inte störa. Detta är även något som Sveriges ledande ljudforskare är överens om.

Om man fokuserar på att placera vindkraft där det blåser bäst och där det stör människor och natur så lite som möjligt så kan vindindustrin få ett bättre rykte, även på landsbygden. Vi tycker därför det är underligt att Svensk Vindenergi skriver en debattartikel i Borås tidning då Borås kommun är en av de platser i Västergötland där det genomsnittligt blåser sämst. Dessutom är Borås relativt tätbefolkat vilket gör det svårt med placering av vindkraft utan att negativt påverka befolkningen. Då det enligt Svensk Vindenergi inte behövs lika många vindkraftverk som tidigare (4 000 istället för 20 000 för att klara 20% av den svenska elanvändningen) har vi svårt att se att Borås kommun är den bästa platsen för vindkraftetablering. Det finns platser i Sverige där det blåser mycket mer och är glesare befolkat där människor inte kommer att störas. Ett helhetsgrepp från vindindustrin för att identifiera dessa ”bästa” platser borde därför vara i allas intresse.

Andreas Molin, presstalesman Bevara Nossans dalgångBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

21.00 Rydell & Quick

Borås [Uppdaterad i dag 19:32]

Inte på plats i centrum? Ingen fara, i kväll kan du följa hela sommartorsdagen via vår live-tv.

 


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveJohan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se. Insändare får vara undertecknade med signatur, men skribenten måste bifoga namn, adress och telefonnummer.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Nedan har vi samlat några av vårens många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan:

Nyheter

Dagens fråga

Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.