Annons

Debatt: Vill S förbjuda påsken också?

Friskolor • Publicerad 16 mars 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristna friskolor förtjänar att bli bedömda på samma grunder som alla andra, påpekar Ingemar Kihlström.
Kristna friskolor förtjänar att bli bedömda på samma grunder som alla andra, påpekar Ingemar Kihlström.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Denna vecka presenterade civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström Socialdemokraternas nya inriktning gällande religiösa friskolor.

Vallöftet som gavs var att Socialdemokraterna kommer att förbjuda alla ”religiösa friskolor” om de får behålla makten. För att råda bot på enstaka skolors misslyckande och missförhållande väljer man att kollektivt bestraffa alla skolor med en religiöst förankrad huvudman genom ett påbud om nedläggning istället för att med utökad kontroll och krav på åtgärder inrikta sig på de specifika problem som finns på enskilda skolor.

”I Sverige råder i dag brist på tydliga värderingar på många områden.”
Annons

”Svensk skola ska vara fri från religiösa inslag”, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S). I Sverige finns det inte några religiöst styrda skolor om man menar att det finns en trosmässig påverkan på lärarens undervisning. De konfessionella skolorna följer samma läroplan som alla andra skolor. De kan ha morgonbön utanför lektionerna eller lämna tidsutrymme för frivilliga gudstjänstbesök.

Efter alliansregeringens förändringar, som ger alla skolor möjlighet att ha skolavslutningar med psalmsång och i kyrkan, är skillnaderna än mindre. Ett faktum är ju också att ett lov står för dörren med en tydlig koppling till en kyrklig högtid, påsk, med aktiviteter kopplade till denna högtid inom skolans väggar samt kanske också studiebesök i kyrkor för eleverna i vanliga kommunala skolor. Kommer vi i framtidens socialdemokratiska skola också få påbud att detta inte heller är tillåtet då det kopplas till en religiös högtid?

Av de 79 skolor som berörs av det utlovade förbudet är merparten, 59, kristna friskolor som visar upp både goda resultat och en inkluderande verksamhet. Istället för att se möjligheterna och fördelen med detta alternativ vinner den totala förbudslinjen hos S. Dessa kristna skolor skapar en skolmiljö som passar bättre än den kommunala skolan för många. Den valfriheten vill vi kristdemokrater värna. Det är en kollektiv bestraffning att stänga alla skolor för att några inte fungerar.

Kristna friskolor förtjänar att bli bedömda på samma grunder som alla andra. Granska gärna skolor med konfessionell inriktning. Pricka gärna skolor som inte sköter sig. Skapa gärna handlingsplaner för att brister ska åtgärdas. Och stäng gärna skolor som inte rättar till problem. Men – och det är ett viktigt men – granska alla skolor efter samma kriterier.

I Sverige råder i dag brist på tydliga värderingar på många områden. För oss kristdemokrater utgör den kristna värdegrunden en bas för att förbättra detta förhållande.

Kristdemokraterna är positiva till skolor med konfessionell inriktning så länge de följer svensk lag och inspekteras av Skolinspektionen. Låt fungerande kristna friskolor få fortsätta sin verksamhet utan att drabbas av ett kollektivt förbudstänkande.

Ingemar Kihlström (KD), riksdagskandidat, Sjuhärad

Annons
Annons
Annons
Annons