Debatt

Vill C lägga ut all vård och omsorg på entreprenad?

Debatt Artikeln publicerades

Varför vill Centerpartiet skapa ett nytt affärsområde, ”vård- och omsorg”, i Tranemo kommun, undrar Claes Redberg.

När man lyssnar på vad de olika politiska partierna driver för frågor i Tranemo kan man tycka att det ser ganska lika ut. Men på en punkt blir skillnaden extremt tydlig.

Centerpartiet i Tranemo kommun lämnade i juni en motion till Tranemo kommun, där de beskriver sina ambitioner inom vård och omsorg. Det mesta kommer förmodligen inte att innebära så stor skillnad i praktiken mot vad andra partier kan tänka sig. Men ett av förslagen, som presenteras närmast som en bisats i slutet, är uppseendeväckande extremt. Centerpartiet föreslår: ”att en plan för hur andra aktörer kan erbjudas att utföra tjänster inom vård och omsorg till minst 50 % av den totala omfattningen genom upphandling tas fram.”

Det finns inget otydligt i ambitionen. Den kan inte missförstås. Till minst 50 procent är faktiskt ett mycket långtgående förslag som innebär att all vård och omsorg kan läggas ut. Däremot skapar formuleringen en mängd frågor om syftet med förslaget och vilka verksamheter man faktiskt tänker sig.

Är det all verksamhet ni tänkt lägga ut på entreprenad? Om inte – vilka delar är det? Är det hela Gudarpsgården i Tranemo, Hjälmå i Dalstorp eller Glimringe i Limmared? Och vad är det som inte fungerar i dag? Brister det i omsorgens kvalitet? Är det personalen som i era ögon inte är effektiv nog? Behöver det sparas på verksamheterna?

Det är också tydligt att det gäller all vård- och omsorgsverksamhet. Det innebär att det gäller alla yrkesgrupper från undersköterskor och sjuksköterskor till fysioterapeuter (sjukgymnaster) och arbetsterapeuter. Det berör samtliga gruppboenden och dagliga verksamheter.

Vad händer med vår duktiga personal om detta genomförs? Hur mycket ytterligare byråkrati behöver byggas upp för att sköta upphandlingar, uppföljningar och kvalitetskontroller?

Nyligen såg vi hur ett omsorgsföretag i Borås gick i konkurs. Omedelbart fick kommunen gå in och ta ansvaret – med alla de kostnader och extra belastning det innebär för kommun och personal. Men framför allt innebär det stor oro för berörda vård- och omsorgstagare.

Varför vill Centerpartiet skapa ett nytt affärsområde, ”vård- och omsorg”, i Tranemo kommun? Vad är ni så missnöjda med? Det är ju ändå ni som under fler än 40 år haft huvudansvaret för kommunens vård- och omsorgsverksamhet.

Frågorna är många, men svaren återstår att få. Givetvis är detta något som Tranemo kommuns invånare måste få besked om före valdagen den 9 september.

Claes Redberg, Socialdemokraterna i Tranemo kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.