Debatt

Vilka människor hör inte hit?

Debatt Artikeln publicerades
Om man lägger ihop SD:s övergripande dokument och konkreta politiska förslag blir budskapet tydligt: människor från andra länder ska få vistas i Sverige endast tillfälligt, som på nåder, skriver Lena Löfgren.
Foto: Lena Löfgren
Om man lägger ihop SD:s övergripande dokument och konkreta politiska förslag blir budskapet tydligt: människor från andra länder ska få vistas i Sverige endast tillfälligt, som på nåder, skriver Lena Löfgren.

SD har börjat tala om återvandring, men vem är det som ska bort? Är det killen från hemtjänsten som sköter om din gamla mamma, busschauffören som tar dig till jobbet, eller läkaren på vårdcentralen, undrar Lena Löfgren.

Vem ska bort? Jag ser mig omkring och undrar vem det är som Sverigedemokraterna inte vill ha här. Inte bara vill SD att all invandring, oavsett skäl, ska bygga på tidsbegränsade uppehållstillstånd, nu vill partiet gå ett steg längre. Partiföreträdare talar om att återvandring blir ”nästa strid” och enligt partiets migrationspolitiska inriktningsprogram är målet att särskilt flyktingar ska återvända till sina tidigare hemländer.

Vem är det som ska lämna Sverige? Killen från hemtjänsten som sköter om din gamla mamma? Busschauffören som tar dig till jobbet? Läkaren på vårdcentralen? Grannen längre ner på gatan?

”Känslan av att vara ifrågasatt och att inte höra till är förödande för tilliten, samhörigheten och framtidstron i ett samhälle och drabbar oss alla på sikt.”

Närmare var femte person i Sverige (18,5 procent enligt Statistiska centralbyrån, SCB) är född i ett annat land och har gjort Sverige till sitt nya hemland. Människor som flytt från bland annat militärdiktaturer i Sydamerika på 1970-talet, politisk förföljelse i Iran på 1980-talet och krig på Balkan på 1990-talet har successivt blivit en del av det svenska samhället med jobb, hus, barn och barnbarn. Men de här människorna har aldrig varit önskvärda i SD:s nationalistiska tankevärld om en svensk nation med unika egenskaper och en ”ned-ärvd essens”.

Om man lägger ihop SD:s övergripande dokument och konkreta politiska förslag blir budskapet tydligt: människor från andra länder ska få vistas i Sverige endast tillfälligt, som på nåder. Men hur mycket vet partiet egentligen om den svenska befolkningsutvecklingen?

Vore det inte för invandringen skulle Sverige få en folkminskning på sikt, enligt SCB:s statistik över barnafödandet det senaste halvseklet. Rent krasst skulle vi vara en åldrande skara med allt färre i yrkesarbetande ålder.

Jag har under sommaren mött många människor som är oroliga för sin och sina familjers framtid trots många år i Sverige. Känslan av att vara ifrågasatt och att inte höra till är förödande för tilliten, samhörigheten och framtidstron i ett samhälle och drabbar oss alla på sikt.

Lika många skakar på huvudet åt SD:s verklighetsfrånvända syn på invandrare som väsensskilda främlingar. Under hashtaggen #vemskabort på mitt Instagramkonto lenaklofgren ser du några av dem som enligt partiets ideologi inte hör hemma här. Läs om deras bakgrund och fundera själv. Vem ska bort?

Lena Löfgren, Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.