Debatt

Vi sparar ansvarsfullt i förskolan

Debatt Artikeln publicerades

Vi är väl medvetna om hur påfrestande besparingarna i förskolan är för dem som berörs, men är samtidigt fast förvissade om att detta är rätt väg att gå, skriver Andreas Ekström.

Förskolenämnden ska i dag ta ställning till ett omfattande besparingsförlag. Orsaken till besparingarna är flera, men sammanfattningsvis handlar det om att komma till rätta med ett underskott som förvaltningen dras med. Situationen på våra förskolor är ansträngd och därför har en ledstjärna i arbetet med åtgärdspaketet varit att inte röra verksamheten och personalen närmast barnen. Vi i mitt-S är övertygade om att detta är det mest ansvarsfulla agerandet.

Den största delen i besparingarna rör de biträdande rektorerna, där 37 av dessa på olika sätt går in i verksamheten igen. De har gjort ett utmärkt arbete med att stödja rektorerna i det dagliga arbetet och kommer naturligtvis att saknas. I åtgärdspaketet ingår därför att antalet rektorer utökas med tio tjänster för att minska rektorernas nuvarande ansvarsområden. Självklart har de biträdande rektorerna förtur till dessa tjänster. Övriga kommer, i egenskap av utbildade förskolelärare, att utgöra ett värdefullt tillskott i det dagliga arbetet på våra avdelningar.

”Vi måste spara, men det ska göras ansvarsfullt och med omtanke om verksamheten närmast barnen.”

En andra del i åtgärdspaketet omfattar tolv tjänster i förskolans administrativt stödjande funktioner. I dessa ingår också en neddragning av några tjänster i Barnhälsan på förvaltningen. Det kan tyckas okänsligt att spara på en sådan viktig stödjande del, men här handlar det alltså om att organisera om och värna verksamheten närmast barnen. För att säkerställa att arbetet med barn i behov av särskilt stöd inte försämras, satsar mitt-S två miljoner kronor i budget 2020. Pengarna är särskilt avsedda för att ge fler händer till detta viktiga arbete ute på avdelningarna.

En mindre del av besparingarna rör de öppna förskolorna på familjecentralerna, där öppettiderna justeras till att bli 20 timmar på alla enheter. Som mest innebär detta en minskning med tre timmar på en vecka. Tiderna på de öppna förskolorna berörs inte av besparingar och kommer att ha öppet precis som vanligt.

Vi är väl medvetna om hur påfrestande besparingarna är för dem som berörs, men är samtidigt fast förvissade om att detta är rätt väg att gå.

Vi måste spara, men det ska göras ansvarsfullt och med omtanke om verksamheten närmast barnen.

Andreas Ekström (S), ordförande i förskolenämnden, för mitt mitt-S-samverkan

Förskolenämndens ordförande Andreas Ekström (S) och kommunalrådet Anna Svalander (L) presenterar budgetnyheter inför 2020.
Foto: Jan Pettersson
Förskolenämndens ordförande Andreas Ekström (S) och kommunalrådet Anna Svalander (L) presenterar budgetnyheter inför 2020.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.