Debatt

Vi behöver fler i vården som vägrar abort

Debatt ,
Foto:Peter Morrison

Vård handlar om att bota, lindra och trösta. En abort är vårdens motpol, menar skribenterna.

I en paneldebatt i Ersta kyrka nyligen gjorde Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, en halsbrytande jämförelse mellan IS-soldater och barnmorskor som vägra utföra aborter. Hon har visserligen vänligheten att tillstå att abortkritikernas extremism ligger på ett annat plan (tack!), men icke desto mindre placeras dessa i samma kategori som de kallblodiga slaktarna i Mellanöstern.

Låt oss en stund beakta vad som händer vid en abort. Det råder vetenskaplig enighet om att människolivet börjar vid befruktningen. I en abort avslutar man, med hjälp av kemikalier och kliniska instrument, denna lilla människas liv.

Dessutom är det numera ställt utom rimligt tvivel att aborterna är till men för kvinnornas psykiska och fysiska hälsa. Vård handlar om att bota, lindra och trösta. En abort är vårdens motpol – den dödar (barnet), skadar (kvinnan och barnet) och sårar själsligt (kvinnan). Alla medborgare – inte minst vårdutbildade – vid sina sinnens fulla bruk, och med tillgång till relevant information, torde rygga tillbaka inför något sådant.

Man kan därför undra vilken sorts abortliberal propaganda som krävts för formandet av en så absurd uppfattning som den Sahlin företräder, en uppfattning som hon tyvärr inte verkar vara ensam om i dagens Sverige. Även om man vill försvara vår nuvarande abortlag borde man kunna se  nyanserna. Hur kan man vara så totalt okänslig för abortfrågans etiska komplexitet?

Hur kan man förvägra de människor respekt som sätter sitt samvete över egen bekvämlighet? Mona Sahlin har all anledning att tänka igenom sitt ställningstagande en gång till och be människovärdesförsvararna i vården om ursäkt.

Vi är tacksamma för de modiga kvinnor och män i vården som följer sitt samvete även då det kostar på. Vårt land behöver sådana människor i en tid då civilkuraget är satt på undantag samtidigt som frihet och människovärde allt mer hotas av inre och yttre fiender.

Kristna värdepartiet är idag det enda parti som vill värna både moderns och barnets liv. Vi tar självklart ställning för samvetsfrihet i vården som ett steg på vägen mot det enda rätta och anständiga – ett rättsskydd för våra ofödda medmänniskor. Det står klart att vårt parti även fortsättningsvis utgör det enda seriösa alternativet för den som tar människovärdesprincipen på allvar.

Sara Kling

Gullan Malmquist

Annette Westöö

stolta abortmotståndare och medlemmar i Kristna Värdepartiet

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Borås Tidning så godkänner du samtidigt våra regler.

På bt.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se. På tider då Borås Tidnings webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på bt.se

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på bt.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.