Annons

Vem vill bo nära en skjutbana?

Skytteanläggningar är ett smällande inferno som skapar ett helvete för allt i sin omgivning. Närheten till samhällen med tusentals boende gör också den föreslagna platsen i Borås synnerligen olämplig, anser Jörgen Ludvigsson.
Debatt • Publicerad 21 december 2018 • Uppdaterad 22 december 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ett samlat skyttecenter insprängt mellan en massa samhällen. Detta vansinne är vad Borås stad planerar för sina kommuninvånare söder om Borås. Ett smällande inferno året runt, i synnerhet under sommarhalvåret.

Turerna kring ett skyttecenter har varit många liksom platserna för lokalisering. Det senaste förslaget, Töllesjö/Höjden, precis öster om Guttasjön, några hundra meter ifrån Bockabyn, där vill Borås Skytteallians avlossa cirka 400 000 skott av blandad kaliber om året, men huvudsakligen under sommarhalvåret.

”Det finns också många boende i närheten som kommer att beröras och framför allt störas, många tusen.”
Annons

Borås stad har presenterat en rapport utförd av ÅF med beräkningsmodeller och färgglada kartor om hur lite ett skyttecenter kommer att störa sin omgivning. Bockabyn var en olämplig plats 2006, då är Töllesjö/Höjden lika olämplig 2018 oavsett vad Borås stad och skyttealliansen tycker och ÅF rapporterar.

Bygger man över huvud taget skytteanläggningar utomhus i dag? Ett smällande inferno som skapar ett helvete för allt i sin omgivning, både människor och djur, eller bygger man en modern anläggning med ljudisolerade skyttehallar som inrymmer skjutbiografer med simulerade mål, som inte stör sin omgivning, som inte behöver hårda restriktioner, utan man kan bedriva verksamhet när man vill? Det senare alternativet är bra mycket bättre om man är det minsta intresserad av sina kommuninvånares väl och ve.

Varför då ett samlat skyttecenter? Borås stad vill bland annat bygga attraktiva bostäder vid Pickesjön, för kapitalstarka medborgare som har råd med sjöutsikt i en lantlig idyll. Vid Pickesjön finns en skjutbana och att bygga bostäder där i nuläget är ju dödsdömt, för ingen vill ha en skjutbana som närmaste granne. Flytta skjutbanan och området blir attraktivt.

Vad används det tilltänkta området till i dag som är så bullerstört? Det används av människor som är ute och promenerar, både med och utan hundar, och av ryttare. Närheten till ridhuset, lättheten att ta sig in i området utan att passera några trafikerade vägar, stora arealer, stora fält, skogsområden, men framför allt ingen biltrafik. Ridhuset och dess verksamhet är inget man flyttar på, det står där det står.

Jag är övertygad om att alla människor som i dag nyttjar området och boende i omkringliggande samhällen kan vittna om att området inte alls är speciellt bullerstört, utan det är ganska tyst och lugnt och helt perfekt för just den typen av fritidsaktiviteter som promenader, cykling och ridning. Ett skyttecenters smällande omöjliggör all annan aktivitet i hela området, för skenande hästar och livrädda hundar är naturligtvis inget vi vill ha.

Närheten till samhällen med tusentals boende gör också platsen synnerligen olämplig. Det som står att läsa på Borås stads hemsida i ärendet är både förvånande och häpnadsväckande.

”Alla parter vill ha en samlokalisering, både skyttealliansen och kommunen.”

”Det finns inga boende i närheten som kommer beröras.”

Det finns många fler parter i målet, inte bara skyttealliansen och kommunen. Det finns också många boende i närheten som kommer att beröras och framför allt störas, många tusen.

Samtidigt som Naturvårdsverket planerar att miljösanera Viskan från alla gifter som Borås stad och tidigare industrier har bidragit med, så planerar kommunen att anlägga ett skyttecenter i nära angränsning till Viskan som ska avlossa 400 000 projektiler bestående av till största del bly.

Annons

Med en blyvikt på runt 10 gram per projektil så blir det 4 000 kilo bly om året, i ett område som har sin vattenavrinning i Viskan. Även detta gör skyttehallar till ett mycket bättre miljöalternativ. Inte ett enda gram bly i naturen, en jättelik miljövinst. Nedskräpning i naturen är i dag en brottslig handling, påföljden är böter eller fängelse i högst ett år, och då handlar det om vanliga sopor. Att sprida ut ett så giftigt ämne som bly i den omfattningen om året i en redan känslig miljö gör skyttealliansen och Borås stad utan att blinka. Då förstår man också vad ÅF:s beräkningsmodeller och färgglada kartor över nedskräpningen av ljudmiljön är värd.

Tänk om. Tänk länge.

Jörgen Ludvigsson, kommuninvånare och part i målet

Annons
Annons
Annons
Annons