Annons

Våldet visar värderingskris

Attacken mot en polis i Stadsparksbadet är ett uttryck för en värderingskris i Sverige, menar KD-politiker.
Debatt • Publicerad 18 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Polisen Patrik Nordgren blev misshandlad på badhuset när han civilt ingrep mot ett stökigt ungdomsgäng.
Polisen Patrik Nordgren blev misshandlad på badhuset när han civilt ingrep mot ett stökigt ungdomsgäng.Foto: Erik Jullander

Sverige har en värderingskris. Respekten för vad som tidigare varit självklara auktoriteter minskar. Allt ifrån sjukvårdspersonal och lärare till bibliotekarier och busschaufförer märker av en ökad konfliktnivå i sina yrken. Fler märker att tillsägelser möts med våld och hot. Inte ens polisen går säker.

Stadsparksbadet i Borås. En polisman besöker badet med sina barn, och får direkt kontakt med en receptionist som berättar att hon ringt mannens kollegor. Trots att han har med sig sina barn väljer han att själv agera mot personerna som ”levt djävul” inne på badet. Han får dem att lämna duschutrymmet, men i anslutning till det väntar ytterligare sex till tio personer som skrattar åt honom när han säger att de ska lämna platsen. Medan polisens barn väntar i receptionen flyger gänget på honom med knytnävsslag.

”Vi vill se ett en ny brottsrubricering: attacker mot vitala samhällsfunktioner.”
Annons

Skövde, 3 oktober 2018. Polisen får ett larm om att det är stökigt på Resecentrum. Det är bråk på en buss. En samling yngre män attackerar två polispatruller som kommer till platsen. Trots att de inte har några tillhyggen skadar de en av poliserna så pass allvarligt att han blir medvetslös, förlorar flera tänder och får en hjärnskakning.

Så ser verkligheten numera ut. Respekten för poliser och annan blåljuspersonal sjunker bland dem med stort våldskapital. När polisen nu ska dimensioneras upp är det viktigt att också respekten för poliser uppvärderas. De senaste fyra åren har präglats av larmrapporter om den utsatta situation de arbetar i.

Polisförbundet släppte 2017 en rapport där sju av tio poliser uppgav att hot och våld i tjänsten hade ökat. 30 procent av de utsatta har drabbats av sten- eller flaskkastning. 26 procent har fått fyrverkerier eller liknande avfyrade mot sig. 64 procent av de utsatta har drabbats av våld.

Det drabbar inte bara poliser. Även andra delar av samhällets kärnfunktioner attackeras. Socialtjänst, hemtjänst, ambulanser, brandkår och skolor. Nyligen totalförstördes en skola utanför Uppsala i en mordbrand. Kristdemokraterna har lanserat förslag för att motverka detta. Vi vill se ett en ny brottsrubricering: attacker mot vitala samhällsfunktioner. Det ska skydda mot den här typen av angrepp. För när skolor, socialtjänst och vård och omsorg attackeras drabbas samhällets svaga. De som mest av alla behöver vår gemensamma solidaritet och omhändertagande. Vi gick också till val på att införa två andra nya brott: hot och våld mot alarmeringspersonal, som skulle ge brandkår och ambulans samma skydd som poliser, där våld mot tjänsteman ska ge lägst sex månaders fängelse. Dessutom vill vi att den som stör, hotar och är våldsam på sjukhus ska kunna förbjudas att besöka dem, annat än för vård.

För att skydda poliser ligger en utredning på regeringens bord: blåljusutredningen. Den föreslår att polisen ska få kroppsvisitera personer som tas in på förhör. Det är en självklarhet för oss. Den innehåller också ett förslag att gå vidare med, att poliser ska få kränkningsersättning när de utsätts för våld och exempelvis spottloskor i tjänsten. De ovan nämna fallen är exempel på sådant. Vi anser inte att förslaget är tillräckligt.

Alliansen har tillkännagett för regeringen att poliser i högre utsträckning ska få skadestånd när de utsätts för brott i tjänsten. Utredningen levererar en halvmesyr, men en väg framåt: ett nytt sätt att reglera skadestånd ska utredas av exempelvis Brottsförebyggande rådet och Polisförbundet ska involveras. Vi hade hellre sett direkta rekommendationer, än ytterligare en utredning. Men regeringen var inte tillräckligt tydlig i sina direktiv, och nu är vi där vi är. Därför är det för oss förvånande att regeringen inte skickat utredningen på remiss. Det finns inga skäl att inte agera. Som tur är kommer den här regeringen snart att bytas ut. En alliansregering kommer agera för att polisen och andra utsatta yrkesgrupper får det skydd de förtjänar.

Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson

Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot, Västra Götaland södra

Annons
Annons
Annons
Annons