Debatt

Ulrik Nilsson borde ha lyssnat på dem som kan

Slutreplik Artikeln publicerades
Ulrik Nilsson (M),
Ulrik Nilsson (M),

Svar till Ulrik Nilsson (M), BT 7/2.

Det är med förvåning som jag läser Ulrik Nilssons (M) debatt- artikel i BT 7/12. Den saknar all form av relevans och är enbart ett taffligt försök att utföra ett karaktärsmord på mig och Sverigedemokraterna, istället för att svara på en enda sakfråga kring hans egenmäktiga och lagstridiga agerande i sin roll som förste vice ordförande i Borås energi och miljö.

Helt utanför ämnet börjar Ulrik Nilsson med att avslöja att vi fört ett antal samtal kring samarbete våra partier emellan efter kommunalvalet, något Moderaterna i varje fall tidigare ville hålla konfidentiellt, vilket vi har respekterat. Därefter fortsätter han med att säga att en förutsättning för samarbete bland annat innebär att vi måste visa att vi har accepterat ”de spelregler som utvecklats under många år”, som nu Ulrik Nilsson menar att jag har brutit. Om kravet från Moderaterna är att vi ska hålla politiker bakom ryggen och medverka till mörkläggning för invånarna kommer han bli besviken många gånger framöver.

”Hade Ulrik Nilsson i det här fallet lyssnat till en sverigedemokrat hade både han och Moderaterna sluppit tappa ansiktet.”

Västsvenska handelskammarens samt Styrelseakademins representanter och jag har alla försökt föra en saklig debatt kring en av stadens absolut viktigaste frågor. En konstruktiv diskussion om bolagens styrning samt styrelsernas kompetens hade varit värdefull för staden och kunnat bespara skattebetalarna hundratals miljoner framöver. Det är beklagligt att Moderaternas företrädare gjort allt för att undvika detta och istället ägnat sig åt personangrepp och politisering – ironiskt nog det som Ulrik anklagar alla andra för att göra.

Vilka ledamöter vågar stå upp för vad som är rätt och fel framöver, när de riskerar utstå sådana personliga påhopp som Ulrik Nilsson tillåts ägna sig åt? Så sent som den 12 februari insinuerar han i BT att fil.dr. Daniel Yar, som kritiserat Ulriks Nilssons agerande, inte bör förvänta sig några fler uppdrag från kommunen. Detta är anmärkningsvärt. Nu vet jag inte hur det fungerar inom Moderaterna, men hade någon bettet sig såhär inom Sverigedemokraterna hade vi haft en kraftfull intern debatt, och då har vi ändå historiskt haft vår beskärda del av olämpliga individer.

Jag har aldrig påstått att Ulrik Nilsson och jag inte hade ett telefonsamtal den 9:e januari. Att presidiet agerade med att införskaffa underlag samt kalla till extra styrelsemöte var helt rätt, då presidiet är ett beredande organ. Vad Ulrik Nilsson glömmer att berätta är att jag sa att det är detta, och enbart detta, som presidiet på ett neutralt sätt skall göra. Om man hade tagit till sig av mina synpunkter skulle denna debatt förmodligen aldrig ha uppstått. Att Ulrik Nilsson och presidiet bryter mot aktiebolagslagen, skickar hem vd:n samt går bakom styrelsens rygg är både demokratiskt och lagligt fel. Jag vet inte om Ulrik Nilsson försöker vilseleda läsarna, men hur som helst omöjliggör detta en meningsfull diskussion framåt.

Hade Ulrik Nilsson i det här fallet lyssnat till en sverigedemokrat hade både han och Moderaterna sluppit tappa ansiktet, men framför allt hade Borås inte behövt förlora en av sina mest handlingskraftiga vd:ar, – i varje fall inte utan en adekvat anledning.

Kristian Silbvers (SD), tidigare ledamot i styrelsen för Borås energi och miljö

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.