Debatt

Trygghetssystemet – för vem och när?

Välfärd Artikeln publicerades
Samhället har svikit Adam Hall, menar Clas-Göran Niklasson.
Foto: Malin Larsson
Samhället har svikit Adam Hall, menar Clas-Göran Niklasson.

Clas-Göran Niklasson är upprörd över hur försäkringskassan behandlar svårt sjuka människor.

Det var väl ändå inte så här vi trodde att trygghetssystemet skulle fungera (eller snarare inte fungera) i händelse av sjukdom? Se BT-artiklar från 28/5 ’’Hon får ingen sjukpenning – blir snart vräkt’’ och 9/7 ’’Kroniskt sjuk – men nekas ersättning’’.

Nu måste vi säga stopp och belägg, efter senaste tidens upprörande sjukavslöjanden. Det handlar ju om våra medmänniskor, grannar, vänner som bara begär samhällets hjälp för att de drabbats av sjukdom. Det var väl då vi trodde att trygghetssystemet skulle kopplas på. Inte då. Och detta trots att de har intyg från läkare att de är för sjuka för att arbeta.

Som den 62-åriga kvinnan från Viskafors (BT 28/5) som jobbat och skött sig i hela sitt liv. Så drabbas hon av svår kotkompression i övre ländryggen efter ett fall. Och skadar ryggen efter ett misslyckat patientlyft när hon försöker kämpa sig tillbaka till arbetslivet. Då gick det inte längre. Hon behöver samhällets hjälp. Då kommer beskedet om avslag från försäkringskassan. Utan att kvinnan läkarundersöks. En privat givare får rycka in för att hjälpa henne från vräkningen. Allmosor från allmänheten ersätter alltså samhällets uppgift.

Eller som Adam Hall från Torestorp (BT 9/7). Han känner sig dubbelt sviken av samhället. Först uppmanades han att vaccinera sig mot den fruktade svininfluensan. Och drabbades av narkolepsi, sömnsjuka, redan i unga år. Han fick emellertid aldrig sina symptom klassade som narkolepsi, utan som det närbesläktade hypersomni efter lång utredning för depression. Han somnar på jobbet och kan bara jobba till 25 procent. Adam har tidigare haft aktivitetsersättning som tryggat tillvaron till en del. Men sedan han nyligen fyllt 30 gäller nya regler.

Han får inte längre aktivitetsersättning utan nu gäller sjukersättning. Den ersättningen säger försäkringskassan nej till trots att Adam har läkarintyg.

En skatteavlönad byråkrat på försäkringskassan konstaterar i BT 9/7: ’’Medicin och försäkringsmedicin är inte samma sak.’’ Nähä? För Adam innebär det ändå att hans familj inte har något att leva på.

Det är känt att regeringen vill stoppa omfattande bedrägerier med sjukersättningsmedel. Och därmed minska sjuktalen. Bra. Men det får banne mig inte drabba den enskilda lilla människan som bara begär vår och samhällets hjälp i en svår situation. Och då måste samhället ställa upp.

Det är en självklarhet för alla. Utom för politikerna och försäkringskassan.

Clas-Göran Niklasson, samhällsmedborgare, Torestorp