Annons

Tobias Hjelm: Slå vakt om rätten att säga emot

Äldrevård • Publicerad 11 november 2017
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Att det pågår ett uppror bland undersköterskor i Borås har knappast undgått någon som läser BT. Kortfattat handlar det om arbetsvillkoren, med brist på framförhållning i schemaläggningen, så kallade resurspass på andra enheter än där man vanligtvis jobbar och en allmän uppfattning om att tumskruvar dras åt med på minuten angivna tider för diverse vårdinsatser hos äldre med hemtjänst.

För Borås Tidning har det så klart varit relevant att både på nyhetsplats och på opinionssidor låta kritiska undersköterskor komma till tals och berätta om sin arbetssituation. Efter debatterna om Pinocchio och kongresshuset är kanske undersköterskornas situation det som lett till den största insändarstormen i Borås Tidning.

Annons

Men som journalist är det naturligtvis också viktigt att ge utrymme för motbilder som kontrast till den till synes allmänt rådande uppfattningen. Så gjorde också Borås Tidning i söndags. En skribent med signaturen ”En undersköterska som inte håller med” gav i en insändare med rubriken ”Sluta med ert gnäll, undersköterskor!” uttryck för en annan hållning.

Hen menade till exempel att resurspassen borde ses som att man faktiskt hjälper till där det behövs. Insändaren avslutades med: ”Detta gnäll skapar en otroligt negativ arbetsmiljö, och jag hoppas att det upphör snart så att vi med glädje och stolthet kan möta de äldre.”

Att framföra en avvikande uppfattning är vitaliserande för en debatt, men det gör man inte alltid ostraffat. Efter insändaren inleddes en i det närmaste häxjakt på skribenten bakom insändaren. På BT:s Facebooksida, till exempel, kallades hen rövslickare och det skrevs att hen skulle vara bästis och bundis med chefen. Likaså i den interna Facebook-grupp som samlar många undersköterskor i Borås.

I princip alla insändare som varit kritiska mot styrningen i äldrevården har varit underskrivna med signatur. Det blir därför oroväckande när flera undersköterskor i kommentarsfält avkräver den positiva undersköterskan sin identitet. Av reaktionerna att döma är det inte en överdrift att påstå att skribenten haft fog för att låta sig skyddas av anonymitet. Så har också flera undersköterskor berättat för BT, att man inte vågar yttra sig positivt i arbetsgruppen av rädsla för att bli ”lynchad”.

Att få uttrycka sin åsikt är självklart i ett demokratiskt samhälle, men med det följer också rätten för andra att säga emot. Och en god arbetsmiljö skapas inte bara mellan chefer och arbetstagare. God arbetsmiljö är ett gemensamt ansvar gentemot varandra i en arbetsgrupp. Även om en person har en avvikande åsikt.

Tobias Hjelm, debattredaktör

Annons
Annons
Annons
Annons