Annons

Ta benskörhet på allvar så att färre behöver dö

Sjukvård • Publicerad 23 oktober 2017
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Få känner till att osteoporos är en sjukdom man kan dö av, men så är det. Omkring 80 000 frakturer per år beror på osteoporos. Är det en höftledsfraktur är oddsen dåliga. Var tredje man och var femte kvinna är död inom ett år.

En halv miljon svenskar är drabbade av denna kroniska folksjukdom. För kvinnor, som får sjukdomen tidigare än män, är risken för en fraktur högre än den sammantagna risken för cancer i bröst, äggstockar och livmoder. Till skillnad från andra folksjukdomar är osteoporos underdiagnostiserat och underbehandlat, minst hälften av alla med en osteoporosrelaterad fraktur bryter sig minst en gång till.

Annons

Osteoporos är inte en del av ett naturligt åldrande. Så varför behandlas sjukdomen så styvmoderligt? Jag vet ingen annan känd och utbredd sjukdom som osteoporos med så dåligt behandlingsresultat. Omkring 17 procent – fler är det inte som får behandling och rådgivning för sin osteoporos.

Socialstyrelsen har i sina aktuella nationella riktlinjer från 2014 angett målet till 30 procent. Varför är inte målet från Socialstyrelsen 100 procent?

Osteoporosförbundet har två huvudkrav som vi vädjar Socialstyrelsen att åtgärda i de uppdaterade nationella riktlinjerna som kommer 2019. Det första kravet är att varje landsting ska ha så kallade frakturkedjor med koordinatorer, det vill säga strukturerade vårdkedjor mellan sjukhusets kliniker, som lagar benbrottet och primärvården som sköter osteoporossjukdomen. I dag är vården runt osteoporospatienten dåligt organiserad.

Det andra är att personer med osteoporos alltid ska erbjudas utbildning genom osteoporosskola och detta ska ingå som en självklar del i behandlingen.

Under hösten 2017 har Osteoporosförbundet med finansiering från Socialstyrelsen startat projekt med osteoporosskolor på ett antal primärvårdscentraler. Syftet är att öka kunskapen om osteoporos, ge förbättrad livskvalitet och minska risken för frakturer. Skolorna ska stärka patienterna i att få egenmakt, i motsats till inlärd hjälplöshet. En förstudie/pilot som ligger till grund för satsningen visar att bemötandet inom vården måste förbättras, kunskapen om osteoporos måste höjas, en kontinuerlig läkarkontakt etableras och adekvat information ges. En kvinna som deltagit i piloten skrev ett brev till förbundet: ”Jag har gått från att ha varit en krum kvinna, till att bli en stolt kvinna!”.

Vi har 80 000 fallfrakturer årligen i Sverige och fler dör av detta än av bilolyckor. A och O för att förebygga fallskador är att träna upp balansen, detta lär vi ut på osteoporosskolorna och det ger välfungerande och kapabla patienter. Därför behövs osteoporosskolor i hela landet.

Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande i Osteoporosförbundet

Annons
Annons
Annons
Annons