Debatt

Svik inte Norrbys unga igen

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Det enormt trångbodda och barnrika Norrby behöver sitt pulserande hjärta, Norrbyvallen, mer än någonsin. Att ta bort planen vore ett gigantiskt misstag, skriver Lennart Andreasson.

Den dåvarande 11-mannaplanen på Norrby revs 1959 och ersattes med höghusen på Dalbogatan. Norrby IF blev då lovad en ersättningsplan av kommunen. Kommunen höll sitt löfte, men det tog 51 år innan löftet uppfylldes och Norrby fick ta över Ramnavallen som sin egen arena. De som blev av med sin plan 1959 fick i bästa fall se sina barnbarn inviga Norrbyvallens ersättningsarena.

För cirka 15 år sedan anlades en konstgräsplan inne på bostadsområdet Norrby, med måtten för en 7-mannaplan. Planen har sedan dess varit oerhört uppskattad och välanvänd till både spontanfotboll och ungdomsfotboll i Norrbys regi. I dag har sex föreningar verksamhet på planen, bland andra FUB som tagit åtskilliga SM genom åren.

Nu dyker det plötsligt, för de allra flesta, upp planer på att ta bort planen och ersätta den med en liten gräsyta för lek och eventuell spontanfotboll, tio meter från glasrutorna till lägenheterna i höghuset intill. Det är vad som erbjuds som ersättning till en belyst och inhägnad konstgräsplan. Hur verklighetsfrånvänd får en stadsplan vara?

”Snarare har problemen som lyfts handlat om att det varit svårt att få plats på planen då det alltid varit mycket folk som varit där och spelat fotboll.”

Nu möts förslaget med ett kompakt motstånd från de boende på området, som ser nyttan och det frekventa utnyttjandet av planen som områdets pulserande hjärta. När förslaget presenterades för de boende möttes det av ett kompakt motstånd och talet om en eventuell ersättningsplan i närområdet dök upp. Förra gången tog det 51 år, vilket tidsperspektiv gäller den här gången?

Norrbyvallens konstgräsplan anlades för att ge de stora barnfamiljerna på Norrby möjlighet att ha uppsikt över sina barn även om de sysslade med olika aktiviteter, som fotboll, lek eller besök på fritidsgården intill, det i dag oerhört välbesökta Norrbyhuset. En eventuell plan invid Lundbyhallen eller området däromkring kan aldrig ge föräldrarna och deras barn samma möjligheter som nuvarande Norrbyvallen.

Det framhålls i materialet att planen är ett resultat av alla trygghetsvandringar och medborgardialoger som gjorts i områden under många år. Det hänvisas även till cultural planning, ett arbete som gjordes med medborgarinflytande i området. Som politiker har jag deltagit i alla dessa sammanhang och inte vid något enda tillfälle har jag hört att någon önskat att planen ska väck från området. Snarare har problemen som lyfts handlat om att det varit svårt att få plats på planen då det alltid varit mycket folk som varit där och spelat fotboll.

Det enormt trångbodda och barnrika Norrby behöver sitt pulserande hjärta, Norrbyvallen, mer än någonsin. Att ta bort planen vore ett gigantiskt misstag. Fler förskoleplatser behövs i området, men det finns bättre alternativ till lösning än att riva fotbollsplanen för att uppfylla de behoven.

Det finns många bra tankar med i planen för området, men justerar man förslaget och låter 7-mannaplanen ligga kvar där den redan ligger är mycket vunnet. Ska den göra nytta måste det finnas belysning. Det var svårt att få till utan att de boende skulle störas av strålkastarna, men i dag fungerar det och de som då protesterade mot strålkastarna protesterar nu istället mot planerna på att ta bort fotbollsplanen.

Förslaget presenterades för de boende på Norrby under några timmar på eftermiddagen den 23 oktober och det var det fullt med folk på kvällen när Norrbyhuset bjöd in de boende på boendemöte för att diskutera förslaget. En person tyckte att planen kunde tas bort då hen sett hundar kissa där, i övrigt var det ett kompakt motstånd mot planerna.

Lyssna till de boende på området och ta deras protester på allvar. Låt 7-mannaplanen på Norrby vara kvar.

Lennart Andreasson (V)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.