Debatt

Styr om resurserna så att primärvården fungerar

Politik Artikeln publicerades

Hälso- och sjukvården har blivit kroniskt sjuk med växande vårdköer, personalbrist och bristande tillgänglighet, konstaterar skribenterna.

I dag lägger vi mycket resurser på sjukhus- och specialistvården. Trots det klarar inget landsting att ge alla som söker vård inom sju dagar, vilket är vad lagen kräver. Vill vi ha en förändring måste vi ändra arbetssätt och styra om resurserna till den nära vården. Istället för akuten måste primärvården och vårdcentralerna bli den naturliga ingången till vården.

Tittar vi på andra jämförbara länder har Sverige en underdimensionerad primärvård. Dagens personalbrist på vårdcentralerna drabbar patienterna på flera sätt. Inte sällan får patienten träffa ny läkare vilket minskar kontinuiteten och läkarens kännedom om patienten. Bristen på läkare gör också att patienten får vänta längre på vård, eller hänvisas till akuten – där köerna växer ännu mer.

Därför föreslår Kristdemokraterna nu ett primärvårdslyft som innebär:

• Fler allmänspecialister, distriktssköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, logopeder, dietister m. fl. i primärvården.

• Lagstadgad rätt till en fast läkarkontakt.

• Rätt att få kontakt med den kompetens man behöver i primärvården inom ett dygn.

• Utbyggd hemsjukvård så att alla äldre har rätt till hemsjukvård, vilket även skulle underlätta primärvårdens uppdrag.

• Ett tak för hur många patienter som kan lista sig hos en allmänspecialist.

• Flexiblare öppettider på vårdcentralen, utbyggd sjukvårdsrådgivning via exempelvis telefon och videosamtal.

• Ökat antal fast anställda läkare i stället för ett system som bygger på hyrläkare.

För att uppnå detta lägger Kristdemokraterna tolv miljarder på den nära vården de kommande tre åren i vår budget. Genom att ändra arbetssätt och omfördela resurser till primärsjukvården kommer hälso- och sjukvården sakta men säkert att tillfriskna.

Acko Ankarberg Johansson (KD)

sjukvårdspolitisk talesperson

Ingemar Kihlström (KD)

riksdagsledamot Sjuhärad

Valéria Kant (KD)

regionfullmäktigeledamot Sjuhärad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.