Debatt

Stereotypa temakvällar i Svenljunga

Elin Larsson ,

Att dela in temakvällar efter kön är fel. Valet om man ska vara med på ett evenemang i Svenljunga ska handla om vad man är intresserad av, inte vad man har mellan benen, skriver Elin Larsson.

Vinprovning, trävård, gödning och mat. Vad har dessa fyra saker gemensamt? Jo, det är något som grabbar uppskattar. Bara grabbar?

De senaste åren har Svenljunga kommun fått ett uppsving. Det har anordnats fler aktiviteter och fler har varit involverade. Mycket tack vare den nya centrumledaren för Svenljunga köping, handel och service. Som kommuninvånare uppskattar jag verkligen att det finns professionella och ideella krafter som orkar lägga energi på att anordna aktiviteter i kommunen och vill gärna vara med på så mycket som möjligt.

Därför kan jag tycka att det är synd att två aktuella aktiviteter i Svenljunga känns så omoderna och förlegade i sitt koncept. Jag talar om ”grabbkvällen”, och ”tjejkvällen”, två aktivitetskvällar som håller liv i stereotyperna.

Under temat värmepumpar, vintersäkring av bil, vinprovning, och ”prat om jord och gödning” har männen kunnat förkovra sig i riktigt manliga aktiviteter, medan tjejerna på ”sin” kväll har fått möjlighet att ta del av spa, glassprovning, slöjd- och hantverk och självklart modevisning. Jag hade älskat att gå både på vinprovning och på modevisning, men tyvärr har jag bara möjlighet att välja den senare. Vinprovningen är nämligen reserverad för män. Och jag som är av det täcka könet får nöja mig med modevisning.

Jag vet att dessa kvällar är beprövade koncept som har blivit mycket populära, och jag förstår varför. Det är sällan det finns massor att göra en kväll i Svenljunga, och därför är det extremt tacksamt att inte bara hålla öppet extra länge, utan att också bjuda på aktiviteter och rabatter. Men jag tycker att det är oerhört synd att resurserna och energin läggs på att reproducera en extremt förlegad könsbild.

I århundraden har det kämpats för att män och kvinnor ska få lika rättigheter, och för att förutfattade meningar ska suddas ut. Att dela in temakvällar efter kön känns lite som att peka finger åt hela den kampen. Dessa kvällar handlar alltså inte om faktiska intressen över huvud taget, utan bara om förväntade och förutfattade meningar. Tjejer gillar kläder och killar gillar jord. Ja visst, så kan det vara, men det kan också vara tvärtom.

Jag förstår att det kan tyckas som att jag sticker ut hakan lite väl mycket, att jag inte ska skita där jag äter, men jag måste få lyfta denna ganska självklara åsikt som ett inlägg i en större debatt. Jag tycker att vi måste våga utmana fördomar och i det här fallet anser jag att man i stället gör tvärtom. Kanske finns det något annat sätt att skapa trevliga kvällar för kommunens invånare. Kanske temakvällar eller event, där alla har möjlighet att gå, oavsett kön.

Jag tycker att valet om man ska vara med på ett evenemang i Svenljunga ska handla om vad man är intresserad av, inte vad man har mellan benen.