Stärk Sveriges engagemang i FN

Debatt 2011-10-24 | Uppdaterad 2011-10-24

Idag firas FN-dagen, men Sverige hör till de länder som i princip har slutat bidra till FN-ledda fredsbefrämjande insatser. Endast 21 personer av 809 i den svenska utlandsstyrkan finns i sådana FN-ledda insatser, skriver Aleksander Gabelic och Seidi Is.I sitt tal i FN:s generalförsamling i september sa statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige ska bidra till ett starkt FN genom betydande bidrag till humanitär hjälp och utveckling – och till FN:s arbete för fred och säkerhet. Statsministerns besked är välkommet. Sveriges ambitiösa utvecklings- och människorättsarbete i FN måste kompletteras med bidrag till FN:s fredsfrämjande. Säkerhet och utveckling hör samman och säkerhet är en grund för effektiva biståndsinsatser.

Under hösten uppmärksammas minnet av FN:s förre generalsekreterare Dag Hammarskjöld, som omkom i en flygkrasch för 50 år sedan. Ett av Dag Hammarskjölds viktigaste bidrag till FN-historien är de fredsfrämjande trupperna. Idag är över 100 000 personer anställda i FN:s fredsfrämjande arbete. Ytterligare personal behövs.

Hammarskjöld lyckades inom loppet av några dagar få truppbidrag till de första insatserna. Idag har FN svårt att få medlemsländernas gehör. Sverige hör till de länder som i princip har slutat bidra till FN-ledda fredsbefrämjande insatser. Endast 21 personer av 809 i den svenska utlandsstyrkan finns i sådana FN-ledda insatser.

Utvecklingen hänger samman med att FN har fått en allt mindre central plats i svensk utrikespolitik sedan mitten av 1990-talet. Sverige bidrar ekonomiskt men få svenskar finns i internationella organisationer. När svensk omvärldspolitik formuleras får EU i allt högre grad ersätta FN som central aktör. Denna omsvängning är olycklig.

FN har ett globalt uppdrag att värna såväl fred och säkerhet som utveckling och mänskliga rättigheter. FN har i rollen som fredsfrämjare legitimitet, erfarenhet, geografisk spridning och en civil ledning med översyn även över långsiktiga utvecklingsinsatser. FN finns på plats före, under och efter katastrofer och konflikter.

Klimatförändringar, regionala väpnade konflikter och flyktingströmmar visar att världen är mer gränslös än någonsin. Kinas ekonomiska utveckling aktualiserar frågor om handel och mänskliga rättigheter. Det folkliga upproret i arabvärlden förändrar det globala politiska landskapet och tvingar många regeringar till självrannsakan.

Ytterligare utmaningar väntar. FN-principen om skyldighet att skydda, som säger att världens länder ska förebygga och i sista hand ingripa för att värna mänsklig säkerhet, måste vinna bredare stöd. USA och Ryssland måste ta sitt ansvar för nedrustning. Omvärldens tysta stöd till ockupationsstaterna Israel och Marocko måste brytas.

Allt fler inser att diskussionen om fred och säkerhet, utveckling, mänskliga rättigheter och klimatet hör naturligt hemma i FN. Därför är nu också världsorganisationen mer i fokus än på länge. Mot den bakgrunden krävs ett förnyat svenskt FN-engagemang. Stöd för det finns, liksom kunskap om och engagemang för FN, bland beslutsfattare, organisationer och enskilda i hela Sverige.
Säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter hör samman. Svensk utrikespolitik måste ha ett helhetsperspektiv – även i FN.

Aleksander Gabelic
ordförande i Svenska FN-förbundet

Seidi Is
ordförande i Borås FN-förening
BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Skolval

Är skolval viktiga för ungas valdeltagande i riktiga val?

Visa resultat
De gör mig nervös

Blogg [Uppdaterad i går 19:31]

Min son Sam räknade poliser. Han hittade väl ett tjugotal. Deras närvaro gjorde mig nervös. Som vanligt. Läs mer på Elfsborgsbloggen!


Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på debatt


Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om religion och konflikter

"Religionen får skulden för mycket av det elände som utspelas i världen idag: Utvecklingen i Egypten, förföljelserna av muslimer i Burma och Centralafrikanska republiken, förföljelserna av kristna i Syrien, Somalia och Irak. Och så vidare. Men är det religionen som är drivkraften i nämnda exempel? Jag tror inte det."

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om vändningen på Falkenbergs IP:

"IF Elfsborg ställde över de senaste matchernas två främsta spelare. Det höll på att kosta mycket mot tippade bottenlaget Falkenbergs FF."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.