Spår av skaparen

Debatt 2008-10-17

Världen väntar nu med stor spänning på de första testresultaten från den väldiga partikelacceleratorn Large Hadron Collider (LHC) vid forskningsinstitutet CERN i Genève.De tusentals forskare som följer händelserna söker få svar på ett antal fascinerande frågor: Varför finns det mer materia än antimateria i universum? Hur såg universum ut omedelbart efter sitt födelseögonblick? Ett annat spännande område att reda ut är den så kallade supersymmetrin som krävs för en komplett skapelseteori. Dessa frågor är bärande för fysikvetenskapen, men tangerar även existentiella frågor om orsaken till alltings existens.
En av de största förväntningarna på LHC gäller en elementarpartikel som fysikerna hoppas kunna se spåren av i de väldiga detektorerna när protoner krockas med varandra. Vi talar här om den så kallade Higgs partikel, som ingen någonsin har sett, men som partikelfysikens standardteori förutspår borde existera. Den går populärt under det fascinerande namnet ”gudspartikeln”, eftersom den – ifall den existerar – skulle förklara så många andra inslag i elementarpartiklarnas spännande värld.

Namnet ”gudspartikeln” myntades genom boken ”The God Particle” 1993 av bland andra professor Leon Lederman, nobelpristagare i fysik 1988. Beteckningen är onekligen träffande eftersom den bidrar till förståelsen för naturens centrala struktur. Vi kan inte finna eller undersöka Gud på samma sätt som man studerar partiklar i LHC men om Gud existerar skulle han kasta ett förklarande ljus över många besläktade existentiella frågor: Hur kunde universum uppstå ur ingenting, som Big Bang-teorin menar? Varför finns skapelsen och vi människor till? Varför bär universum, livet och dess DNA-kod sådana uppenbara tecken på att vara designade? Dessa frågetecken rätas på ett logiskt sätt ut om det finns en skapare, en konstruktör. I annat fall står frågetecknen kvar, lika krokiga som förut.

Guds existens skulle också förklara centrala inslag i vår mänskliga tillvaro. Det gäller, exempelvis, vår känsla av att det finns absoluta moraliska värden, eller att varje människa har ett unikt och okränkbart egenvärde. Dessa insikter får sin naturliga förklaring om det finns en gudomlig normgivare, i annat fall är de bara gåtfulla evolutionära biprodukter. Andra exempel är människans sökande efter mening med livet. Den ateistiske filosofen Torbjörn Tännsjö har öppet grubblat över denna gåta. Vid en intervju av humanisten Christer Sturmark på sajten ”Tro och vetande 2.2” säger Tännsjö: ”Det är egentligen helt obegripligt… det svarar ju inte på frågan varför evolutionen skulle ha utrustat oss med en sådan gen. Det är det som jag tycker är så svårt att förstå. Vad är vår nytta av att tro?”

Tännsjö har rätt. Gåtan är mycket svårlöst i en ateistisk värld. Men om Gud faktiskt existerar faller pusselbitarna på plats. Teorin överensstämmer med det vi känner till om verkligheten och det är ju det som utmärker en riktigt bra teori, oavsett om den behandlar den fysiska eller den andliga världen. De andra pusselbitarna i den subatomära verkligheten förutsäger att Higgs partikel borde finnas där. Därför kan vi förvänta oss att den existerar även om ingen har sett den. Om denna slutsats gäller ”gudspartikeln”, torde den i än högre grad gälla Gud själv.

Ivar Gustafsson
Docent i numerisk analys, Göteborgs universitet
Fellow vid Claphaminstitutet

Per Hoverstam
Civilingenjör teknisk fysik, Ericsson AB, Mölndal

Maria Roginskaya
Docent i matematik, Chalmers, Göteborg

Per Ewert
Fil.mag, författare, skribent, Fellow vid Claphaminstitutet

Kenneth Runesson
Professor i mekanik, Chalmers, GöteborgKommentarer

 • Svaret finns inte i hebreisk mytologi

  Det är uppenbart svårt att besvara frågor i en gudlös värld. I de flesta kulturer har man pratat om vad som finns bortom vår uppfattningsförmåga. Ett förslag som haft en kulturellt bestående inverkan på västerländsk kultur är "Gud". Ingen vet vad Gud är eller vad uttrycket betyder, men trots det är "Gud" svaret på allt från naturvetenskapliga fenomen till finanskrisen. Vissa vill sen koppla det till hebreisk mytologi. I andra delar av världen kopplas samma fråga till indisk mytologi, arabisk mytologi, asiatisk mytologi.

  Så hur kan man sammanfatta betydelsen av svaret "Gud", "brahman", "dharman", "allah" etc?

  "Jag vet inte", på ren svenska.


 • Tvivelaktig gudspartikel

  Den världsberömde brittiske fysikern Stephen Hawking har nyligen slagit vad om 100 dollar att
  man inte kommer att hitta någon Higgspartikel vid
  CERN.huvudnyheter just nu

TV: Är det här en björn som rör sig i Holsljunga?

Svenljunga [Uppdaterad i går 17:53]

Annika Gustavssons bror driver en gård som balanserar på gränsen mellan Öxabäck och Holsljunga. Och på måndagskvällen visade sig åter en björn. LÄS MER

 


Ledare: Klokt att inte normalisera V

Ledare [Uppdaterad i går 17:09]

En sak ska Stefan Löfven ha beröm för, och det är att han redan nu har klargjort att Vänsterpartiet inte ska få ministerposter. Läs mer på Ledarbloggen!


Dagens fråga

 

Ny regering

Hur vill du att den nya regeringen ska se ut?

Visa resultat
Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se. Insändare får vara undertecknade med signatur, men skribenten måste bifoga namn, adress och telefonnummer.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Skoldebatt på olika nivåer. Här har vi samlat några av årets många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan: Läs mer

Nyheter

Dagens fråga

Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Höstens trädgårdstips

Bara för att sommaren är över betyder inte det att trädgården ska lämnas ouppmärksammad. Se tv-klippet och låt Carina Bergius guida dig rätt i höstträdgården.

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Val 2014

Intressanta röster från Sjuhärad om valen


Val 2014

Se valbilder med taggen #val2014 från hela Sverige!


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om ansvaret som vilar på väljaren:

Vi är en priviligerad nation. Vilket ansvar medför det? Det är också en aspekt att ta med sig in i vallokalen.

Lars Näslund, politisk redaktör

Om valet och kvalet:

Förutom ett nytt blixtkrig om kärnkraften får väl Den Stora Slutdebatten i SVT i går kväll beskrivas som rena fredagsmyset.

Jan Hansson, sportkrönikör

Om tränarbyte i Elfsborg:

"Skilsmässan med Jörgen Lennartson blev uppslitande, infekterad och kostsam. Klubben betalar fortfarande hans lön."

Lena Kvist, kulturchef

Om Manifest 2083 på Stadstatern:

"För mig får teatern gärna ge sig in i mörkrets hjärta, även när jag inte är helt säker på vart den är på väg."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Allt går att ladda ner:

"Jag målade upp bilder i mitt huvud av scener, replikskiften, hemliga kyssar. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 300 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter