Debatt

Socialdemokraterna missbrukar skattehöjningar på kommunal el

Replik Artikeln publicerades
Självklart ska elnätsavgiften täcka en effektiv drift, underhåll och reinvestering av våra elnät. Men så som situationen har varit alltför länge har utrymmet för prisökningar varit för stora, skriver företrädare för Sverigedemokraterna.
Självklart ska elnätsavgiften täcka en effektiv drift, underhåll och reinvestering av våra elnät. Men så som situationen har varit alltför länge har utrymmet för prisökningar varit för stora, skriver företrädare för Sverigedemokraterna.

Svar till Per Ribacke (S) och hans partikollegor, BT 17/6.

Fyra socialdemokrater skrev i en debattartikel 17 juni att de tycker att kommunalägda elnätsbolag ska ha rätten att ta ut högre elnätsavgifter. Ett av argumenten handlade om att det krävs för att elnätsbolagen ska kunna reinvestera i elnätet för att möta framtidens krav. Att just socialdemokrater har denna inställning är inte det minsta förvånande.

”Socialdemokraterna har alltför sällan en förståelse för vilka konsekvenser dessa pålagor får för både barnfamiljer och pensionärer.”

Socialdemokraterna har alltför sällan en förståelse för vilka konsekvenser dessa pålagor får för både barnfamiljer och pensionärer. Detta samtidigt som de alltför ofta tror att den enda lösningen på problem är högre skatter och avgifter.

Självklart ska elnätsavgiften täcka en effektiv drift, underhåll och reinvestering av våra elnät. Men så som situationen har varit alltför länge har utrymmet för prisökningar varit för stora. Borås elnät har redan över miljontals kronor undanlagda utöver de många miljonvinster som bolaget redan har delat ut till Borås stad.

Med andra ord medfinansierar Borås elnäts kunder bland annat Borås djurpark, storbildsskärmar i Borås kongress och mycket mer.

Vi sverigedemokrater välkomnar att utrymmen för prisökningar ses över, speciellt då nätägaren har ett monopol gentemot kunden.

Det är dock inte meningen att dessa avgifter skall kunna missbrukas och vara en dold kommunal skatt som Socialdemokraterna kan använda för att finansiera diverse politiska utsvävningar.

Kristian Silbvers (SD), ledamot Borås Elnät styrelse

Björn Malmquist (SD), ersättare Borås Elnäts styrelse

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.