Debatt

Sluta bromsa nytt biljettsystem för Västtrafik

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Lennart Magnusson

Kasta inte åratal av arbete i papperskorgen för att utreda frågan på nytt. Västra Götalandsregionen behöver en fungerande kollektivtrafik nu, uppmanar skribenterna.

Västtrafiks biljettsystem är ett lapptäcke som vuxit fram under flera decennier och som nu är uppe i över 70 olika geografiska zoner. Det säger sig självt att detta är minst sagt svåröverskådligt och inte direkt inbjuder en ovan resenär att sätta sig på bussen, spårvagnen eller tåget. En förenkling är efterlängtad av våra medborgare.

”Kasta inte åratal av arbete i papperskorgen för att utreda frågan på nytt.”

I snart tio år har ett nytt biljettsystem utretts och äntligen finns ett nytt förslag färdigt. Västra Götalandsregionen har tillsammans med kommunerna utrett och diskuterat fram det nya förslaget med tre zoner istället för dagens 70. Regionen och kommunerna är nu helt överens och förslaget finns framme för beslut. Då vill So- cialdemokraterna och Vänsterpartiet stoppa förslaget och börja utreda på nytt.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha ett specifikt tätortskort för Göteborg som skulle dela Göteborg, där till exempel Angered, stora delar av Hisingen och södra skärgården givetvis skulle hamna utanför tätortskortet. S och V vill dessutom att detta kort ska vara markant billigare än i resten av regionen, detta skulle givetvis innebära höjda priser i resten av regionen.

I praktiken innebär detta att arbetet skjuts upp två–fyra år och åtskilligt av skattebetalarnas pengar läggs på ytterligare utredningsarbete. Vi tycker att detta är mycket märkligt agerat av S och V. I ett läge där klimathotet blir alltmer påtagligt är det viktigt att kollektivtrafiken är attraktiv och kan locka fler resenärer, då måste det till ett nytt biljett- och zonsystem. För grönblå samverkan är det självklart att klimatet inte kan vänta, vi hade hoppats att S och V var på samma linje.

Vi vill vädja till de många kloka socialdemokrater och vänsterpartister vi känner runtom i regionen. Kasta inte åratal av arbete i papperskorgen för att utreda frågan på nytt. Västra Götalandsregionen behöver en fungerande kollektivtrafik nu.

Johnny Magnusson (M), ordförande, regionstyrelsen

Ulrika Frick (MP), ordförande, kollektivtrafiknämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.