Annons

Skolvalet bär inte skulden

Skola • Publicerad 15 februari 2018 • Uppdaterad 16 februari 2018
Att socialdemokraterna Malin Carlsson och Per Carlsson försöker skuldbelägga skolvalet för att flytta fokus från sin bristande politik, är både absurt och löjeväckande, anser skribenterna.
Att socialdemokraterna Malin Carlsson och Per Carlsson försöker skuldbelägga skolvalet för att flytta fokus från sin bristande politik, är både absurt och löjeväckande, anser skribenterna.Foto: Lars-Åke Green

Socialdemokraterna bör vara väldigt ödmjuka och kommunicera mer med varandra. Att de, tillsammans med MP och V, inte förstår eller aktivt försöker skuldbelägga skolvalet för att flytta fokus från sin bristande politik, är både absurt och löjeväckande.

Skolvalet är inte den underliggande faktorn till dagens situation i skolan. Problemet är att antalet skolplatser inte räcker till i kombination med bristande ekonomiska resurser. Kanske kommer övriga partier att lyssna och se mer på oss sverigedemokrater i framtiden, då vi var det parti som satsade mest på grundskolan av alla budgetförslag som presenterades. Vi förstår föräldrar som undrar hur politikerna har tänkt när det finns en skola utanför deras hem där deras barn inte är välkommet. Men anledningen till detta är den relativa närhetsprincipen. Den relativa närhetsprincipen ger förtur till den elev som förlorar mest på att inte få platsen. Underlaget som används är skillnaden i gångväg till den sökta skolan jämfört med närmaste alternativa skola. Alternativet är den absoluta närhetsprincipen, där den elev som har närmast till skolan även får platsen.

”För att behandla problematiken kring antalet skolplatser måste fler skolor byggas.”
Annons

Den styrande majoriteten i grundskolenämnden, de rödgröna med Socialdemokraterna i spetsen, lämnade fram förslaget om relativ närhetsprincip och röstade därefter för denna. Då de sitter i majoritet i nämnden så kunde de enkelt ha förordat och röstat för den absoluta närhetsprincipen om de ville ha denna. Det blir därför väldigt absurt när Malin Carlsson (S), ansvarigt kommunalråd för skolan, väljer att gå ut i sociala medier och menar att hon förordar den absoluta närhetsprincipen. Detta är endast en populistisk retorik, som bland annat Ulf Olsson (S) ställer sig bakom med sitt passiva gillande och spridande på sociala medier, medan man i verkligheten röstar för ett annat förslag.

Detta blottar den kommunikationsbrist som råder hos de styrande – både i regeringen och lokalt i Borås – när nämndordförande Per Carlsson (S) röstar för ett annat förslag. Medborgarna i Borås såg samma tendenser avseende budgetfrågan, där Per Carlsson och Malin Carlsson verkade ha helt olika uppfattningar kring grundskolans ekonomiska resurser. Vi vill därför föreslå de styrande i Borås att utveckla sin interna kommunikation, istället för att fokusera på frågan om man kan baka tårta på avföring eller inte. Vi är chockade över denna låga nivå av debatt från de styrandes sida, men kan tyvärr inte ställa oss bakom detta påstående. Detta är inte värdigt ett regeringsparti.

För att behandla problematiken kring antalet skolplatser måste fler skolor byggas. Om man vill att barnen ska ha nära till skolan så krävs en geografisk spridning av nya skolor, där den lokala demografiska utvecklingen finns i underlaget. Att föreslå en stor, centralt belägen skola minskar nödvändigtvis inte avståndet till närmaste skola, utan förstärker undanträngningseffekten från områden utanför Borås stadskärna. Barnet som har en skola utanför hemmet garanteras med andra ord fortfarande inte att få plats i skolan 20 meter utanför dörren, utan måste nu ta sig den centralt belägna skolan – där det finns skolplatser – på grund av den relativa närhetsprincipen.

Vi måste därför vädja till övriga partier att se över vårt förslag om att bygga två mindre grundskolor för att kunna garantera skolplatser nära hemmet. Att Rångedala- och Äsperedsskolan hotas av nedläggning om inte grundskolan tilldelas mer resurser – trots att både Per Carlsson (S) och Lennart Andreasson (V) i ett debattinlägg under november månad lovat att detta inte skulle ske – kommer endast att förvärra situationen. Därför måste vi först tillgodose att ingen skola avvecklas, därefter måste vi bygga fler skolor.

Avslutningsvis ser vi gärna att det bjuds in till debatt istället för pajkastning på sociala medier. Allra helst ser vi diskussioner där alla partier är välkomna. Om vi gemensamt kan komma överens om skolans betydelse och framtid så kanske personalen, föräldrarna och barnen slipper oroa sig över morgondagen.

Andreas Exner, ekonomipolitisk talesperson, SD Borås

Anders Alftberg, skolpolitisk talesperson, SD Borås

Annons
Annons
Annons
Annons