Debatt

Skolorna i Borås kan inte vara hur små som helst

Replik Artikeln publicerades
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Svar till Anders Alftberg (SD), BT 22/3.

Anders Alftberg (SD) skrev i sin debattartikel den 22 mars att det är viktigt att ha många småskolor runt om i staden och att det är ett värde i sig att barn går i små skolor. Jag förstod det också som att Alftberg tycker det skall vara prioriterat att kommunen bygger små skolor istället för större skolor nu när vi i staden de närmaste åren bygger ut skolkapaciteten.

Det finns mycket man kan säga om den strategin. Vårt fokus just nu är att etablera så stora skolenheter att vi faktiskt klarar våra volymmässiga utmaningar det närmaste decenniet. I det ligger att faktiskt bygga ut vissa skolor som faktiskt behöver bli större därför att invånarantalet ökar kraftigt i vissa delar av staden, och skolorna måste hänga med i den utvecklingen.

”Man försöker dessutom desinformera allmänheten om att de andra politiska partierna vill lägga ner de små skolorna på små orter runt omkring Borås innerstad.”

Det andra är att vi behöver ha helt nya skolor på vissa ställen i vår stad. Exakt hur stora dessa skall vara är svårt att säga. Det man kan säga är dock att det är viktigt att inte bygga för litet när man väl har satt spaden i jorden, därför att man då skjuter problem på framtiden, vilket i sin tur leder till dyra paviljonger och ett lapptäcke av tillfälliga lösningar.

Man kan också tillägga att man i dag är väldigt bra på att bygga skolor som är stora till sin volymkapacitet men som känns som små, därför att de är väldigt finurligt planerade. Jag vill också i detta sammanhang slå fast att skolor inte kan vara hur små som helst, därför att det då går ut över kvaliteten i verksamheten och de långsiktiga planeringsförutsättningarna. Det blir också mycket sårbart, vilket till sist går ut över eleverna.

Anders Alftberg är en påläst politiker. Han för många intressanta resonemang och som ordförande i grundskolenämnden välkomnar jag att även SD sätter sig in i frågor och har idéer. Däremot finns det en sak som jag reagerar starkt på. Det är att SD i flera olika sammanhang försöker ge sken av att de är de enda som värnar om småskolorna i Borås. Man försöker dessutom desinformera allmänheten om att de andra politiska partierna vill lägga ner de små skolorna på små orter runt omkring Borås innerstad.

SD säger det sällan rakt ut, men man försöker mellan raderna få läsare av artiklar och lyssnare av debatter att tro att så är fallet. Det tycker jag är ohederligt. Låt mig nu en gång för alla slå fast. Inget parti i Borås har föreslagit någon skolnedläggning. I vårt mitt-S-samverkansprogram värnar vi tydligt småskolornas fortsatta existens. Sluta smeta på andra partier uppfattningar de faktiskt inte har.

Per Carlsson (S), ordförande i grundskolenämnden

Foto: Jan Pettersson
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.