Debatt

Skolans kvalitet är avgörande – inte elevens bakgrund

Debatt Artikeln publicerades
internationella engelska skolan i Borås.
internationella engelska skolan i Borås.

Svar till Boel Vallgårda, Johan Enfeldt och Helena Weiss Larsson, BT 16/11.

Internationella engelska skolans, IES, övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential.

IES är samarbetspartner till många kommuner runt om i Sverige, där vår ambition är att vara ett komplement till kommunala skolor, underlätta integration och anpassa oss till det långsiktiga behovet för varje enskilt område.

För att gå i våra skolor behöver man ställa sig i kö. Kön är öppen för alla. Det är ett rättvist system där barnet som stått i kö längst blir erbjuden plats först. På så sätt får alla samma chans, inte bara de som bor närmast eller har lättast för sig i skolan.

Vi har också flera skolor i områden med en hög andel utlandsfödda föräldrar och i områden med lägre utbildnings- nivå. I Borås har 35 procent av våra elever utländsk bakgrund, jämfört med 23 procent som är genomsnittet för samtliga skolor i kommunen.

Våra skolor har haft en betydande positiv effekt för många områden, såsom Kista och Skärholmen i Stockholm, Fröslunda i Eskilstuna och Söder i Helsingborg. Områden som är starkt segregerade. Trots detta är 97 procent av samtliga våra elever behöriga till gymnasiet.

Vi väljer inte vilka elever som går i våra skolor och kan visa att vi når bättre resultat även för elever som har föräldrar utan eftergymnasial utbildning. I vår skola i Borås gick i det närmaste 100 procent av eleverna ut nian med behörighet till gymnasiet, medan motsvarande siffra för samtliga skolor i Borås endast var 78 procent. Det är ett tydligt bevis på att det är kvaliteten på utbildningen och inte bakgrunden som avgör. Låt oss alla engagerade i skolan arbeta för bättre kvalitet på utbildningen i Sverige.

Det behövs över 2 000 nya skolplatser i Borås de närmaste åren och vi behöver alla hjälpas åt, för våra barns skull.

Annette Brodin Rampe, vd, Internationella engelska skolan

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.