Debatt

Skolan kan inte strunta i matens klimatpåverkan

Debatt
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Svar till Monika Hermansson Friedman och Alexander Andersson, LRF, BT 13/6.

Att kött och i synnerhet nötkött har en påtaglig klimatpåverkan är klarlagt sedan länge, och har ett överväldigande forskningsstöd. Att klimatpåverkan varierar beroende på produktionssätt, som debattörerna skriver, är också ett faktum. Men även jämförelsevis klimatvänlig nötköttsproduktion ger upphov till hög klimatbelastning.

Mot den bakgrunden vore det oansvarigt mot den växande generationen att inte klimatberäkna den mat vi vuxna väljer att servera dem. Att minskad konsumtion av kött är ett av de nödvändiga spåren mot en bättre framtid är mainstream också i moderaten Monika Hermansson Friedmans eget parti. Riksdagsledamoten Sofia Arkelsten (M) skrev till exempel på  etc.se  den 12 juni tillsammans med Jens Holm (V):

”Mer växtbaserad kost och mindre kött har så många fördelar – för klimatet, miljön, hälsan, djuren och för att föda världens folk. På samma sätt som vi är överens om att utsläppen av växthusgaser måste minska och att rökning och alkoholkonsumtion i för stora mängder är ohälsosamt borde vi kunna vara överens om att främja och ge bättre förutsättningar för mer växtbaserad mat.”

Hermansson Friedman och Andersson är oroliga för att barnen inte kommer att tycka om ett ökat vegetariskt inslag i skolmaten och att matsvinnet ska öka. Det är rimliga funderingar. Men Borås stad har en synnerligen professionell matorganisation och det finns tusentals sätt att laga god köttsnål eller köttfri mat.

Jag är helt säker på att de som lagar maten, barnen och ungdomarna som äter den och pedagogerna i våra skolor tillsammans kommer att kunna utveckla växtbaserade matsedlar som många kommer att tycka om. Det är detta som är vägen framåt, inte att backa in i framtiden genom att strunta i matens klimatpåverkan.

Vi har också stora förbättringar att se tillbaka på de senaste åren. Andelen svenskt kött har ökat kraftigt i stadens kök, till upp mot 85–90 procent, och goda förutsättningar finns att nå ännu längre. Andelen ekologiskt är för första gången över 30 procent och Krav-certifiering av köken är på gång. Skolmatens klimatavtryck har minskat med 15 procent.

När det gäller lokal matproduktion har jag samma mål som skribenterna, att förutsättningarna ska förbättras så att produktionen kan öka – av miljö- och klimatskäl och av matsäkerhetsskäl. Både Miljöpartiet och Alexander Anderssons parti, Centern, har drivit på för den distributionscentral som nu håller på att förverkligas och som ökar möjligheten för små lokala producenter att bli leverantörer till stadens kommunala kök.

Låt oss samarbeta, med målet att klara flera saker samtidigt: mer växtbaserad och klimatsmart matsedel i alla kommunens restauranger och serveringar, godare mat lagad från grunden och en återuppodling av svensk landsbygd.

Tom Andersson (MP)

kommunalråd med ansvar för klimat- och miljöfrågor