Debatt

Skadlig märkning av varor från Israel

Isaac Bachman ,
EU-direktivet om märkning av israeliska varir kommer att skada den palestinska ekonomin då cirka 30 000 palestinier är anställda vid israeliska företag på Västbanken, skriver Isaac Bachman.
Foto:Tara Todras-Whitehill
EU-direktivet om märkning av israeliska varir kommer att skada den palestinska ekonomin då cirka 30 000 palestinier är anställda vid israeliska företag på Västbanken, skriver Isaac Bachman.

EU:s nya direktiv om märkning av israeliska varor är ännu ett exempel på hur dubbla måttstockar tillämpas gentemot Israel och samtidigt skadar det utsikterna till fred mellan israeler och palestinier, anser Isaac Bachman.

I onsdags offentliggjorde EU nya riktlinjer för märkning av israeliska varor från de områden som landet kontrollerar sedan 1967. Världen över finns mer än 200 omstridda landområden men det är bara Israel som särbehandlas med sådana politiska åtgärder, åtgärder som kommer att skada relationerna mellan EU och Israel liksom den palestinska ekonomin samt även negativt påverka utsikterna till fred mellan israeler och palestinier.

De nya riktlinjerna om märkning kommer att negativt inverka på relationerna mellan EU och Israel, då de av det absoluta flertalet israeler betraktas som diskriminerande och ett medel för att sätta politisk press på Israel. Antagandet av riktlinjerna ger också anledning till oro i fråga om den roll som EU kommer att kunna spela i framtiden med avseende på den israelisk-palestinska fredsprocessen samt EU:s förmåga att framstå som en rättvis och opartisk aktör.

EU-direktivet kommer att skada den palestinska ekonomin då cirka 30 000 palestinier är anställda vid israeliska företag på Västbanken. Dessa arbetare försörjer inte bara den närmaste familjen utan även hela släkter och sina lokalsamhällen. Den genomsnittliga dagslönen för en palestinier som arbetar i ett israeliskt företag på Västbanken är dubbelt så hög som genomsnittet på Västbanken.

Den palestinska ekonomins bärkraft på Västbanken kommer att ha direkt påverkan både på viljan till förhandlingar och på hela områdets stabilitet. Därför bör de regeringar som stöder en fredlig lösning av konflikten agera för att stärka ekonomin på Västbanken, inte försvaga den. Slutligen kommer inte EU:s riktlinjer att gynna dem som vill arbeta för en tvåstatslösning, då de utgör ett försök att diktera utfallet av framtida fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna. Vad som är ännu värre är emellertid att de kommer att tjäna som ytterligare en anledning för Palestinska myndigheten att undvika direkta fredsförhandlingar med Israel.

Enda sättet att uppnå en verklig, hållbar fred är genom direkta förhandlingar mellan parterna. Olyckligtvis har Palestinska myndighetens strategi under president Mahmoud Abbas blivit att undvika samtal med Israel och istället koncentrera sig på den internationella arenan. Då internationella organisationer som EU och FN endast sätter press på Israel, saknar den Palestinska myndigheten incitament att förhandla med Israel. När Sverige erkänner en palestinsk stat och andra länder vidtar ensidiga åtgärder för att belöna Palestinska myndigheten, är detta något som bekräftar att den gör rätt i att undvika förhandlingar med Israel.

Det står klart utom allt tvivel att sysselsättning i israeliska företag på Västbanken har en positiv inverkan på den palestinska befolkningen och ekonomin. Det är något som verksamt bidrar till att stärka ekonomin genom att erbjuda en rejäl försörjning, minska arbetslösheten, utveckla det palestinska humankapitalet och i stort bidra till utvecklingen av den palestinska ekonomin på Västbanken.

Om EU:s avsikt är att spela en konstruktiv roll, borde man uppmuntra ökat samarbete mellan israeler och palestinier och använda det stora inflytande man har för att få Mahmoud Abbas att återuppta fredsförhandlingarna med Israel.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.