Debatt

SD:s politik en käftsmäll mot folkbildningen

Debatt Artikeln publicerades
Arkivbild/genrefoto.
Foto: JESSICA GOW / TT
Arkivbild/genrefoto.

För folkhögskolorna innebär Sverigedemokraternas förslag att man får börja avveckla stora delar av verksamheten, menar Hans Mannefred.

Sverigedemokraterna vill dra ned med en miljard kronor på folkbildningsanslaget. Anslaget för budgetåret 2018 var drygt fyra miljarder, vilket innebär att besparingen motsvarar 25 procent. Det är ett dråpslag mot svensk folkbildning, som nu Sverigedemokraterna står för. Det kan ses som en käftsmäll från höger mot folkbildningen.

I Sverige finns 155 folkhögskolor. Hela 23 av dem finns i Västra Götalandsregionen. För folkhögskolorna innebär Sverigedemokraternas förslag att man får börja avveckla stora delar av verksamheten, istället för att utveckla den.

I Västra Götalandsregionen finns det tio olika studieförbund: Arbetarnas bildningsförbund, Bilda, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Kulturens studieförbund, Medborgarskolan, NBV, Sensus, Studiefrämjandet och Studieförbundet vuxenskolan. För bildningsförbunden är Sverigedemokraternas besked illavarslande. Inte minst om det skulle bli en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna.

Jag vill nu med detta rikta frågan till Västra Götalands bildningsförbund, vad innebär Sverigedemokraternas förslag för folkbildningen i Västra Götalandsregionen?

Jag vill också fråga Sverigedemokraterna om man gjort någon konsekvensanalys om vad deras förslag innebär när det gäller folkbildningsanslaget?

Folkbildningen står precis som demokrati för vi – inte ni. Vi behöver mer vi-tänkande för att stärka civilsamhället i landet. Det medverkar till ett Sverige för oss alla. Folkbildning för alla behövs mer än någonsin, för att se till att vi får mångfald – något annat vore enfald.

”Sverige är en studiecirkeldemokrati”, sa Olof Palme på sin tid. Varje år deltar fler än 600 00 personer i studiecirklar. Studiecirkeln och naturligtvis folkbildningen i övrigt utgör ett vitamin för Sverige som nation.

Att påstå att Sverigedemokraterna delat ut en käftsmäll från höger mot folkbildningen är ingen överdrift. Det är dagens sanning – som kan bli morgondagens beslut – om Sverigedemokraterna får vara med och styra Sverige.

Det är dags för Sverigedemokraterna att byta namn till Mindre demokrati.

Hans Mannefred, folkbildare, fristående samhällsdebattör

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.