Debatt

SD:s politik är Sverigefientlig

Politik Artikeln publicerades

Sverigedemokraternas valfilm visar upp en dystopisk bild av ett Sverige i kris. Jimmie Åkesson (SD) går i ett mörkt och hotfullt landskap och pratar om ett Sverige som faller sönder. Åkesson går så långt som att säga att det pågår ett inbördeskrig. Hans analys av den rådande situationen är föga förvånande. Allt är ”massinvandringens” fel. En massinvandring som Socialdemokraterna och Moderaterna tillåtit. Enligt honom är de demokratiska partierna tillsammans med media lögnare. Enligt oss är det tvärtom.

Filmen är ingenting annat än smutskastning. Det Sverige som beskrivs av Sverigedemokraterna stämmer inte överens med verkligheten. Med det sagt vill vi tillägga att vi vet att det finns problem i samhället. Men det går att tala om två saker samtidigt. Att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i och att vi ska fortsätta kämpa för att det ska bli ännu bättre.

Inom de allra flesta områden ser vi en nedåtgående trend av antalet brott och så har det sett ut under en lång tid. Den svenska arbetsmarknaden är mycket stark och Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad. Sysselsättningen ökar också bland utrikes födda. Under andra kvartalet 2017 ökade antalet sysselsatta bland utrikes födda med 89 000 jämfört med andra kvartalet 2016, enligt SCB. Ungdomsarbetslösheten, som ligger på 17,3 procent, är den lägsta på 14 år. Nu har vi lagt den starkaste välfärdsbudgeten sedan 1960-talet. Mycket går åt rätt håll.

Det måste vara enkelt att vara Jimmie Åkesson när man kan säga att allt som är fel i samhället beror på invandring och att problemen i samhället ska lösas med en ”Sverigevänlig” politik. Om vi föreställer oss att Sverigedemokraterna hade regeringsmakten, en skrämmande men förhoppningsvis klargörande tanke, är det tydligt att deras politik inte är ”Sverigevänlig”. De vill sänka skatten för dem som tjänar mest, skära ned med hela 13 miljarder kronor på kommuner och landsting och ändra migrationspolitiken till att man endast ska kunna söka asyl i Sverige om det är det närmaste landet.

Vi tycker att det är fruktansvärt att man spelar på människors oro för att vinna gehör för sin rasistiska propaganda. För att ta i tu med de rådande problemen i samhället är vi övertygade om att man istället ska satsa på välfärden. Valet nästa höst står mellan oss som vill fortsätta satsa på en stark välfärd och de borgerliga partierna och SD, som vill sänka skatterna och skära ned i välfärden.

Phia Andersson (S)

Maria Andersson Willner (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)

Petter Löberg (S)

riksdagsledamöter Västra Götalands läns södra