Debatt

SD mest mån om alliansstyre

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

En röst på Liberalerna och Centern visade sig de facto vara en röst på Socialdemokraterna, skriver sverigedemokrater.

Det parlamentariska läget målades av många upp som komplicerat och svårt efter valet den 9 september. Jämför man med tillfällen då partier på egen hand uppnådde majoritet, så stämmer detta. Men i annat fall är det varken något konstig eller något svårt med dagens parlamentariska läge. Det parti eller den grupp som får stöd av en majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige styr. Det är så den svenska demokratin fungerar.

Att flera partier gör det svårare att lyckas med detta genom att man på förhand går ut med att man inte ens skall samtala med alla demokratiskt valda partier får stå för dem. Att sådant agerande inte hör hemma ens i sandlådan kan vi lämna därhän.

”Det blir smått ironiskt när det nu visar sig att SD är mer mån om ett alliansstyre än vad vissa partier i före detta Alliansen är.”

Vi sverigedemokrater ville motverka att Borås stads kärnverksamhet ännu en gång skulle styras en mandatperiod med Socialdemokraterna i förarsätet. Under den gångna mandatperioden har vi bland annat fått bevittna ökat våld, sämre kunskapsnivåer i grundskolorna, en äldreomsorg vars personal flyr, skrytbyggen och dålig kommunal styrning med mera.

Det råder stor risk att kommande mandatperiod kommer innefatta lågkonjunktur och stora utmaningar. Givet det nu rådande parlamentariska läge som valet har resulterat i proklamerade vi att använda våra mandat till att stötta det bättre av de två alternativ som stod till buds. För denna mandatperiod var det en borgerlig styrning av Borås stad.

Anna Svalander (L) avfärdade ett samarbete med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Det har dock aldrig varit tal om något samarbete oss emellan. Det som meddelades är att vi var beredda att låta Alliansen styra Borås stad under den kommande mandatperioden – och att vi hellre ser att de olika tilläggsförslagen behandlas i kommunstyrelsen istället för i kommunfullmäktige. Detta för att det är kommunstyrelsens uppdrag att bereda ärenden till kommunfullmäktige, så att dessa är tillförlitliga och väl genomlysta inför beslut av kommunfullmäktige – vilket också har uppmärksammats och påtalats av stadsrevisionen.

Vår förhoppning var självfallet att våra budgetförslag i kommunstyrelsen skulle få ett politiskt gehör som stod i proportion till de mandat som väljarna har gett oss. Men givet den rådande parlamentariska fördelningen, och de alternativ det medför, så var detta inte villkorat. För att på ett ansvarsfullt sätt möjliggöra ett stabilt styre så åtog vi oss att i kommunfullmäktige stödja kommunstyrelsens slutliga förslag till budget.

Svalander avfärdade vårt erbjudande i Borås Tidning om att ge Alliansen makten – utan motkrav annat än att vänsterfalangerna fick mindre inflytande. Nu är det Centern och Liberalerna som helt sonika ger makten till Socialdemokraterna och därmed gör Vänsterpartiet till vågmästare.

Samtidigt var just Vänsterpartiet ett av de två partier som Anna Svalander inte ville göra sig beroende av. Detta går inte ihop. Antingen finns det andra skäl till varför Svalander med Liberalerna och Centerpartiet söker sig till vänsterkanten, eller så har deras valkampanjande enbart varit en stor aktion som gått ut på att lura väljarna och föra dem bakom ljuset.

Det blir smått ironiskt när det nu visar sig att SD är mer mån om ett alliansstyre än vad vissa partier i före detta Alliansen är. En röst på Liberalerna och Centern visade sig de facto vara en röst på Socialdemokraterna. Vi tror att många av deras väljare denna morgon satte kaffet i halsen. Samma väljare får bedöma deras trovärdighet inför nästa val.

Andreas Exner (SD), ledamotskandidat, kommunstyrelsen

Kristian Silbvers (SD), ledamotskandidat, kommunstyrelsen

Björn Qvarnström (SD), ersättarkandidat, kommunstyrelsen.

Christer Spets (SD), ersättarkandidat, kommunstyrelsen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.