Debatt

Satsa mer pengar på vården

Sjukvård Artikeln publicerades
Med Vänsterpartiets budgetfår sjukhuset mer resurser men också en frihet att låta personalen göra sådant som skapar bättre arbetsmiljö och tillgänglighet för patienter, menar flera företrädare för partiet.
Foto: Andreas Carlsson
Med Vänsterpartiets budgetfår sjukhuset mer resurser men också en frihet att låta personalen göra sådant som skapar bättre arbetsmiljö och tillgänglighet för patienter, menar flera företrädare för partiet.

Vi anser att vården är underfinansierad och för att få saker och ting att fungera behövs satsningar på arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor för undersköterskor och sjuksköterskor, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

De borgerliga partierna och Miljöpartiet har sedan de tog över styret av Västra Götalandsregionen misslyckats med att få vården på sjukhusen att fungera. Deras styre har skapat personalbrist, ekonomiska underskott och sämre tillgänglighet. Detta har självklart även drabbat Södra Älvsborgs sjukhus som verkligen får kämpa just nu.

Vänsterpartiets förslag till budget 2020 är en satsning på sjukvården och Säs skulle därför gynnas av vår budget. Vi anser att vården är underfinansierad och för att få saker och ting att fungera behövs satsningar på arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor för undersköterskor, sjuksköterskor samt övrig personal.

Det moderatledda styret målar gärna upp en bild av att Säs har satsat på onödiga saker och att verksamheterna ska ”ta sitt ansvar och minska byråkratin, effektivisera och fokusera på sina kärnverksamheter”. Deras konkreta förslag när befolkningen står i vårdköer och sjukhuset har brist på rätt personal är att komma med nedskärningsplaner som bygger på mer detaljstyrning.

”Vi ser och förstår att en trygg och tillgänglig välfärd kostar och har av denna anledning föreslagit en skattehöjning med 30 öre vilket på sikt skulle ge 1,2 miljarder extra till sjukvården.”

Sverigedemokraterna säger sig vara partiet som tar strid mot nedskärningar men deras budgetförslag är i stort sett lika illa som den moderatledda styrande minoritetens. Sverigedemokraterna lägger i sin budget 150 miljoner mer till hela sjukvården. För att se proportionerna i denna summa kan vi berätta att Säs i helårsprognosen för 2019 har 150 miljoner i underskott.

Redan i maj när mindre än halva året har gått har samtliga sjukhus i regionen ett underskott på 426 miljoner. Sverigedemokraternas budgetförslag löser alltså inte på något sätt sjukhusens ekonomiska situation.

Liksom de blågröna har Sverigedemokraterna inte uppräkning för befolkningsökning eller fullt ut för löne- och prisökningar, vilket vi i Vänsterpartiet har. Det gör vår budget till den mest generösa. Vi ser och förstår att en trygg och tillgänglig välfärd kostar och har av denna anledning föreslagit en skattehöjning med 30 öre vilket på sikt skulle ge 1,2 miljarder extra till sjukvården.

Med Vänsterpartiets budget får sjukhuset mer resurser men också en frihet att låta personalen göra sådant som skapar bättre arbetsmiljö och tillgänglighet för patienter.

Vi ser med tillit på personalens kunskap och kompetens medan den styrande minoritetens budget istället straffar våra sjukhus. Det är befolkningens behov av vård och personalens rätt till en hållbar arbetssituation som är det viktiga, ingenting annat.

Marjan Garmroudi (V)

Jan-Olof Sund (V)

Christin Stormvall (V)

Therése Lehtimäki (V)

Gunbritt Johansson (V)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.