Annons

Så mycket skulle Sverige förlora på swexit

Det är svenska jobb, svenska företag och svenska medborgare som får ta smällen om swexit blir verklighet, konstaterar skribenterna.
Debatt • Publicerad 16 november 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Den 13 november var det 24 år sedan Sverige röstade för att gå med i EU. EU-samarbetet är viktigt för ett exportberoende land som Sverige. Med tydligt förbättrade handelsmöjligheter och en gemensam inre marknad har svenska företag fått markant bättre villkor för att utvecklas och expandera.

EU-medlemskapet har inneburit högre tillväxt som i sin tur bidrar till ökat välstånd och bättre välfärd för svenska medborgare. En swexit, att Sverige skulle lämna EU, skulle innebära förödande konsekvenser för svensk ekonomi.

”Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas gemensamma agenda om att Sverige bör lämna EU är ett reellt hot mot svensk företagsamhet och tillväxt.”
Annons

Mer än hälften av Sveriges export går till andra EU-länder. Långsiktigt beräknar Moderaterna att Sverige skulle tappa sex procent av BNP om vi lämnar EU. Det handlar om 280 miljarder kronor, en kostnad på cirka 40 000 kronor per år för ett genomsnittligt hushåll. Det står fritt fram för de partier i Sveriges riksdag som förordar ett svenskt utträde ur EU att förklara hur det samtidigt inte innebär ett dråpslag mot svenska företags handelsmöjligheter. Det är svenska jobb, svenska företag och svenska medborgare som får ta smällen om swexit blir verklighet.

Att vara en vän av Europeiska unionen innebär inte att man samtidigt måste anse att allt som tillkommer genom EU-lagstiftning är något önskvärt eller positivt. De som värnar det europeiska samarbetet mest är oftast de som tydligast slår vakt om att EU ska ägna sig åt rätt saker och hålla sig till de frågor som EU-projektet är till för. Att vara en vän av EU innebär att man inser att vi står starkare som land om vi är medlemmar, än om vi står utanför. Det är den typ av EU-vän som Moderaterna alltid har varit. Vi är för mer handel och ökad tillväxt och motståndare till idéer om överstatlighet, ökade regleringar och protektionism.

Det får vara nog med ogrundade argument om att vi på något enkelt sätt skulle kunna åtnjuta lika goda handelsmöjligheter och samarbetsvillkor kring internationell brottslighet och terrorism även om vi står utanför EU. Det är tomma resonemang utan förankring i verkligheten.

Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas gemensamma agenda om att Sverige bör lämna EU är ett reellt hot mot svensk företagsamhet och tillväxt. Ett hot mot de svenska hushållens ekonomi, vårt lands konkurrenskraft och svensk välfärd. Sverige behöver EU mer än vad EU behöver Sverige.

Jörgen Warborn (M), riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet

Annette Carlson (M), kommunalråd, Borås

Annons
Annons
Annons
Annons