Debatt

Så kan du äta kyckling med gott samvete

Debatt ,
Inte ett spår av antibiotika här.
Foto:Lars Pehrson / SvD / TT
Inte ett spår av antibiotika här.

Kycklingen i skolan eller på restaurangen kan var full av antibiotika, understryker skribenten.

När du går en köprunda i mataffären eller funderar på restaurangmenyn kan du göra ett val som inte bara är viktigt för folkhälsan utan som också på sikt kan påverka din egen hälsa och miljö även för framtiden. Du väljer kanske aktivt svensk kyckling i butiken, men vet du varifrån den kommer på krogen eller i skolan?

Idag äter svenskarna för första gången lika mycket kyckling och kalkon som nötkött. En ny undersökning från Ipsos visar att en förkrossande majoritet av svenskarna vill att kycklingen ska vara svensk. De har mycket goda skäl till det.

Många av de stora exportländerna kamouflerar brister i djurhållning och hygien genom att ge antibiotika till djuren under hela uppfödningstiden. Det leder till en oroande utveckling av antibiotikaresistens. WHO beskriver de motståndskraftiga bakterierna som det största hotet mot folkhälsan. Trots att problemet till stor del beror på överanvändning av antibiotika inom djuruppfödningen väljer många länder fortfarande att i förebyggande syfte behandla samtliga djur med antibiotika. Djur som till slut hamnar på tallriken här hemma i Sverige.

Internationellt är Sverige en förebild. Här förbjöds tillväxtantibiotika för drygt 30 år sedan och svenska kycklingar behandlas heller inte med antibiotika i förebyggande syfte. Den otroligt låga antibiotikaanvändningen sätter Sverige på världskartan. Genom god djurhälsa, djurvälfärd och kontrollprogram föder vi i Sverige upp friska kycklingar som inte behöver antibiotika i onödan.

I mataffären är kycklingen märkt med den Gula Pippin, som garanterar hög kvalitet och svenskt ursprung, så där är det lättare att göra ett aktivt val. På restaurangerna måste man våga fråga och det är inget att dra sig för att man vill göra ett smart val. Nyligen undersökte vi kycklingen i snabbmatsbranschen och det visade sig att många stora kedjor importerar kyckling – en del hela vägen från Thailand. I skolor och äldreomsorg får varken elever eller patienter välja. Här ligger ansvaret för varifrån kycklingen kommer och vilken kvalitet den uppfyller på den upphandlande kommunen eller landstinget. Så västgöte, vill du stödja lokala företag, inklusive kycklinggårdar i trakten, bidra till seriös matproduktion och äta kyckling med gott samvete? Håll koll på varifrån kycklingen kommer!

Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande i Svensk Fågel