Debatt

Så kan Borås ställa om och bli klimatsmart

Debatt Artikeln publicerades
Köttkonsumtionen i Sverige minskar, konstaterar Thomas Svensson.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Köttkonsumtionen i Sverige minskar, konstaterar Thomas Svensson.

Kanske är det så att fler och fler nu försöker göra en insats för klimatet, menar Thomas Svensson.

Jag läser att köttkonsumtionen i Sverige minskade med 2,2 kilo per person under 2017, vilket motsvarar 2,6 procent. Allt tyder på ett liknande resultat under 2018. Det är första gången i mannaminne som köttkonsumtionen minskar.

Då inkomsterna i allmänhet knappast minskat under dessa två år måste orsaken vara någon annan. Kanske är det helt enkelt så att fler och fler, som tagit till sig information om klimatförändringar, nu försöker göra en insats för klimatet.

Det skulle i så fall betyda att människor i gemen är klokare än sina ledare, för att ändra sina matvanor är något man som enskild person kan göra oavsett samhällsförhållandena.

”För att åstadkomma dessa åtgärder krävs uppenbarligen ett tryck underifrån, ledare inom offentligheten och företagsvärlden verkar handlingsförlamade på egen hand.”

Andra viktiga utsläppsområden, såsom industriella utsläpp, person- och varutransporter och energiförsörjning, är svårare att påverka som enskild. Här krävs insatser från makthavare inom politik och affärsliv.

I Borås kunde man ju tänka sig:

* att företagen ansträngde sig mer för att arrangera digitala möten för att minska resandet,

* att företagen organiserade nödvändiga tjänsteresor inom Europa med tåg, och räknade tågresan som full arbetstid,

* att kommunen organiserade barnomsorg så att föräldrar hade gång- och cykelavstånd till förskolan,

* att kommunen begränsade skolvalet för att minimera avståndet till skolan,

* att resebyråerna i sin reklam prioriterade resmål som kan nås med tåg,

* att näthandlarföretag såsom Gina Tricot och Hennes och Mauritz höjer returavgifter för felbeställningar för att minska antalet transporter över jordklotet,

* att högskolor i Borås och Göteborg samordnar sina antagningar för att minska pendling,

* att regionen ser till att kollektivtrafiken görs bekvämare, snabbare och billigare.

För att åstadkomma dessa åtgärder krävs uppenbarligen ett tryck underifrån, ledare inom offentligheten och företagsvärlden verkar handlingsförlamade på egen hand. En chans att öka trycket är att delta i den klimatmanifestation som genomförs klockan 16 på Stora torget på fredag. Förutom i Borås genomförs liknande arrangemang på bortåt tusen platser i världen.

Kom dit med dina idéer för hur vi tillsammans ska införa åtgärder för att rädda klimatet.

Thomas Svensson, klimatomställning Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.