Debatt

Så får vi fler unga att starta eget

Företagande Artikeln publicerades

Hur ska unga vilja och våga välja ett liv som småföretagare? Nyföretagandet bland unga i Västra Götaland mellan 18 och 25 år minskade med sex procent under 2016 jämfört med året före, visar en kartläggning från Visma. Att fler startar företag är viktigt. Därför måste nu Västra Götalands riksdagsledamöter arbeta för att sänka trösklarna till småföretagarlivet.

Var tredje svensk drömmer om att starta företag, enligt en Sifoundersökning från hösten 2016. Men bland unga mellan 18 och 29 år är andelen ännu högre. I den åldersgruppen har varannan drömmar om att bli företagare.

Det har faktiskt aldrig varit enklare att starta, driva och utveckla sitt företag än i dag. Allt fler sköter dagliga rutiner som kvitton och fakturor i mobilen. Ständig uppkoppling gör att samarbetet med kollegor och kunder flyter smidigt. Med rätt strategier för e-handel kan många företagare snabbt öka sin marknad, något som tidigare krävde stora investeringar.

Ändå väljer många bort att ha ett eget företag. Det vanligaste skälet är rädsla för ekonomisk otrygghet vid exempelvis sjukdom. Regeringens nya förslag om bland annat förändrade sjukregler är ett steg i rätt riktning, men de räcker inte. Trygghetssystemen är fortfarande utformade för anställda, inte företagare – trots att företagarna betalar skatt, skapar jobb och bidrar starkt till vår gemensamma välfärd.

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför behöver fler vilja starta och driva företag för att Sverige ska utvecklas. Att inte ta till vara den potential som finns i de ungas företagsdrömmar innebär många missade arbetstillfällen och att viktiga idéer och innovationer aldrig blir verklighet.

Vi vill att länets riksdagsledamöter ska arbeta för tre viktiga förändringar, så att fler unga vågar ta klivet till småföretagarlivet:

1. Skapa en företagsform mellan enskild firma och aktiebolag. En företagsstart som inte går som planerat kan påverka privatekonomin under lång tid. Samtidigt är kravet på 50 000 kronor i aktiekapital i privata aktiebolag ett hinder för många unga.

2. I dag finns runt 100 000 företag som behöver nya ägare eftersom de nuvarande snart går i pension. Annars riskerar företagen att helt enkelt läggas ned. Ge Tillväxtverket i uppdrag att underlätta generationsväxlingen. Det kan exempelvis ske genom att matcha seniora företagare som vill dra ner på tempot med unga som kan driva deras välmående verksamheter vidare.

3. Förenkla för företagare att delta i offentliga upphandlingar. Marknaden är gigantisk, köparna stabila och konkurrensen svag. Andelen småföretagare som deltar i offentlig upphandling är fortfarande låg i Sverige.

Sveriges ekonomi är urstark just nu, och då är det lätt att glömma var de nya jobben skapas. Västra Götalands riksdagsledamöter behöver inte själva starta företag för att skapa nya arbetstillfällen. Men de behöver underlätta för alla unga som drömmer om småföretagslivet.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs