Debatt

Så får Sverige fler framgångsrika företag

Debatt Artikeln publicerades

Nyföretagandet i Västra Götaland minskade med 5 procent 2018 och i hela Sverige backade det för andra året i rad. Det är en oroande trend, anser Boo Gunnarson.

Förra året startades fem procent färre företag i Västra Götaland jämfört med 2017, samtidigt ökade antalet konkurser med 16 procent. I landet som helhet backade nyföretagandet med 6,6 procent, vilket innebär negativa siffror för andra året i rad. Det här är oroande när lågkonjunkturen finns runt hörnet.

Fyra av fem jobb skapas i dag i små och medelstora företag. Därför behöver frågan om hur vi får fler att våga starta företag hamna betydligt högre upp på den politiska dagordningen.

”Det är Sveriges framgångsrika och innovativa företag som har byggt vår fantastiska välfärd.”

En färsk Sifoundersökning som vi låtit göra visar att var tredje svensk, och varannan mellan 18 och 29 år, vill driva sitt eget företag. Det finns alltså en enorm potential för innovation och nya jobb.

Ändå är det allt färre som tar steget. Här är våra viktigaste förslag till riksdagspolitiker från Västra Götaland som vill verka för fler nya företag:

Skapa fler möjligheter till finansiering. Många småföretagare är beroende av lån från familj och vänner. Risken för att den privata ekonomin drabbas hårt är påtaglig, vilket skrämmer många. Fler finansieringsmöjligheter sänker trösklarna till småföretagarlivet.

Se över trygghetssystemen för de minsta företagen. Välmående företag bidrar i allra högsta grad till välfärden, men många företagare har betydligt sämre skyddsnät än anställda. Det är omodernt, orättvist och hämmar företagandet.

Skapa en ny företagsform mellan enskild firma och aktiebolag. En företagsstart i en enskild firma som inte går som planerat kan skjuta privatekonomin i sank, vilket avskräcker många. Samma risk finns inte i aktiebolag, men där är istället kravet på 50 000 kronor i aktiekapital ett stort hinder. Det är dags för ett nytt aktiebolag med lägre kapitalinsats som fler klarar.

Underlätta generationsväxling. Matcha seniora företagare med unga som kan driva deras verksamheter vidare. Det finns 100 000 företag i Sverige som snart behöver nya ägare när de nuvarande går i pension. Om ingen tar över är risken att väl fungerande företag helt enkelt läggs ned.

Det är Sveriges framgångsrika och innovativa företag som har byggt vår fantastiska välfärd. Men de uppstår inte ur ingenting, utan förutsätter ett långsiktigt arbete med att skapa rätt förutsättningar. Därför uppmanar vi Västra Götalands riksdagspolitiker att använda de kommande fyra åren till att göra det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.