Debatt

Så får fler unga ett eget hem

Debatt
En av förklaringarna till att allt fler har det svårt att komma in på bostadsmarknaden är de ökade kreditrestriktionerna, menar skribenterna.
Foto:Tomas Oneborg / SvD / TT
En av förklaringarna till att allt fler har det svårt att komma in på bostadsmarknaden är de ökade kreditrestriktionerna, menar skribenterna.

Vissa menar att dagens unga generation är den första i historien som har det sämre än sin föräldrageneration. När det kommer till bostad måste man nog tyvärr säga att det stämmer, skriver Anders Lago och Per Larsson.

Internationella organisationer står i kö för att berätta för regeringen att de är oroliga över den svenska bostadsmarknaden. Nu senast är det EU-kommissionen som bekymrar sig över svenskarnas skuldsättning. Vi ska självklart ha en sund skuldsättning i samhället, men vi får inte glömma debatten om unga vuxnas svårigheter att hitta någonstans att bo.

Att flytta till sin första egna bostad är för många förenat med pirr i magen och luft under stegen. Men numera är jakten på bostad allt oftare förenad med magont och ett hopplöst hattande i tillfälliga boenden.

Vissa menar till och med att dagens unga generation är den första i historien som har det sämre än sin föräldrageneration. När det kommer till bostad måste man nog tyvärr säga att det stämmer.

En ny rapport från HSB visar att möjligheterna för unga vuxna att köpa en bostad har minskat i 20 större kommuner, däribland Borås. 2005 kunde en tydlig majoritet unga vuxna köpa en bostad, klara den löpande boendekostnaden och undvika lån utan säkerhet. Tio år senare räcker inte insatsen till bottenlån för något av hushållen och allt fler tvingas ta dyra blancolån för att kunna köpa en bostad.

En av förklaringarna till att allt fler har det svårt att komma in på bostadsmarknaden är de ökade kreditrestriktionerna. Även om bolånetak och amorteringskrav kunde motiveras för att minska hushållens skuldsättning har det hindrat många unga att hitta ett eget hem.

Nu har Finansinspektionen dessutom föreslagit ett utökat amorteringskrav. Det kommer knappast att underlätta för alla som söker en bostad. Den motsättningen måste vi också kunna diskutera.

De avgörande nycklarna för att fler ska komma in på bostadsmarknaden sitter regeringen på. Vi behöver naturligtvis en politik som gör det möjligt att vi kan bygga ännu fler bostäder över tid. Men det krävs även andra reformer. 

1. Först och främst behöver vi få fart på det långsiktiga sparandet. Här vore ett avdragsgillt bosparande en bra balans mot bolånetak och amorteringskrav. Det skulle göra det möjligt för fler att efterfråga ett eget boende.

2. Regeringen behöver även se över bostadsbidraget. Det har urholkats kraftigt de senaste decennierna och behöver justeras. Det bör anpassas så att fler hushåll kan ta del av det.

3. Flyttskatten behöver förändras. En ökad rörlighet innebär att vi utnyttjar de redan byggda bostäderna bättre. Det gynnar inte minst unga på bostadsmarknaden.

Dessa insatser vore inte minst en effektiv medicin för att mildra magontet när nästa generation ska hitta ett eget hem.

Anders Lago

förbundsordförande HSB

Per Larsson

ordförande HSB Göta