Debatt

S-ledd regering bäst för Sverige

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Den budget som M och KD, smått kuppartat och med hjälp av SD, fick igenom strax före jul var ett typexempel på hur oansvariga politiker gör, menar S-politiker.

De första dagarna av 2019 har passerat. Och det med buller och bång. Stormen Alfrida har dragit fram i Sverige med förstörelse och strömavbrott i släptåg. I Thailand var det stormen Pabuk som skapade kaos.

Det kanske är en förvarning om de frågor som kommer att dominera politiken och som måste prioriteras framgent. Klimathotet och hur vi löser de problem som uppstår kommer att bli våra stora framtidsutmaningar. Det kommer inte bara att handla om olika naturkatastrofer som ska hanteras. Det kommer också att tvinga människor att fly från sina hem och leta sig till beboeliga platser.

Den regering som i slutändan tar över i Sverige måste ta hoten mot klimatet på allvar. Precis som den S-ledda regeringen har gjort hittills. Den måste också förstå att ökade klyftor i samhället skapar osäkerhet, oro och instabilitet. Ett samhälle som sitter ihop är ett fritt och starkt samhälle. Vi är beroende av politiker som agerar ansvarstagande och långsiktigt. Den budget som M och KD, smått kuppartat och med hjälp av SD, fick igenom strax före jul var ett typexempel på hur oansvariga politiker gör. Nedmonterade miljösatsningar och sänkta skatter för de rikaste. Politiker som helt enkelt stoppat huvudet i sanden och hoppas på det bästa.

”En stor majoritet av svenskarna står upp för de mänskliga rättigheterna och anständigheten. Frågor som skattesänkningar spelar i dagsläget mindre roll.”

I går informerade Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) talmannen Andras Norlén om hur deras försök att få fram ett regeringsunderlag går. Vi är självklart övertygande om att det bästa för Sverige vore en S-ledd regering, i någon form.

Det finns flera alternativ. En S-ledd regering i koalition med flera andra partier har länge setts som det mest troliga. En möjlighet som också är realistisk är en ren S-regering, med stöd av ett flertal andra partier i riksdagen. En klassisk minoritetsregering. Sådana har vi haft ett flertal gånger under de senaste 100 åren och de har visat sig vara ett effektivt sätt att styra landet.

I Europa har vi sett exempel på hur mycket breda koalitioner kan fungera. I Tyskland har Kristdemokraterna, med Angela Merkel, styrt tillsammans med de tyska Socialdemokraterna under flera år.

Vi har ett nytt politiskt landskap i Sverige. Det nya landskapet tycks bestå av ett populistiskt och kortsiktigt block i form av M, KD och SD. I det blocket finns krafter som struntar i att klyftorna och segregationen ökar och som istället för att hitta lösningar hittar syndabockar.

Det andra blocket står för ansvarstagande och långsiktighet. I det blocket finns S, MP, V, C och L. Ett block som vägrar att tumma på våra grundläggande svenska värderingar: tanken om alla människors lika värde.

En stor majoritet av svenskarna står upp för de mänskliga rättigheterna och anständigheten. Frågor som skattesänkningar spelar i dagsläget mindre roll. De viktiga frågorna i det nya landskapet är huruvida fascistiska tendenser accepteras eller inte. Det handlar om vilka krafter man under inga omständigheter kan tänka sig att släppa fram.

Den regering vi får under året måste utgå från majoritetens värderingar. Den måste agera utifrån tanken om alla människors lika värde.

Ann-Christin Ahlberg (S)

Petter Löberg (S)

riksdagsledamöter från Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.