Replik: Hanteringen av energikombinatet stinker

Debatt 2010-05-28 | Uppdaterad 2010-05-28

Thomas Svensson, miljöpartist och ersättare i styrelsen för Borås energi och miljö undrar i en artikel i BT (14/5) på vilket sätt fullmäktige undanhållits fakta kring det tilltänkta energikombinatet.Att Thomas Svensson är insatt i ärendet och tycker att han har fått tillfredställande med information är inte konstigt, då han som en av tolv ingått i en mycket exklusiv grupp som utgjort styrgruppen för utredningen. Styrgruppens uppgift var att ”vägleda framtagningen av förstudien ur ett ekonomisk, tekniskt och miljömässigt perspektiv”. Förutom en styrgrupp har det också funnits en referensgrupp vars uppgift var att ”följa och kritiskt granska utredningsarbetet”. Anmärkningsvärt är att Borås energi och miljös VD ingått i båda grupperna, det vill säga, både styrt och kritiskt granskat utredningen.

Styrgruppens handlingar har varit strikt konfidentiella under hela utredningsarbetet (det har pågått i två år så det är naturligt att Svensson känner att han dryftat frågorna under lång tid). Svensson undrar om jag inte haft kontakt med ”mitt” kommunalråd och via honom fått del av den hemliga informationen. Vad betyder konfidentiellt för Thomas Svensson? Betyder det att det är fritt fram att föredra handlingarna på partigruppsmöten? Får de kopieras i smyg och distribueras till styrgruppens partikompisar? Eller till alla fullmäktigeledamöter?

Jag har haft ”förmånen” att få muntlig underhandsinformation via majoritetens strategigrupp, dock har inga skriftliga handlingar förekommit. Men om det varit en förmån vet jag inte, för vetskapen om de till en början galna planer på Fischer-Tropsch Diesel och energikombinat på 4,5 miljarder, lika mycket som hela Borås stads omsättning, har lämnat mig sömnlös.
I januari blev fullmäktiges ledamöter kallade till ett informationsmöte med 24 timmars varsel. Ytterligare två informationstillfällen annonserades, i februari och i mars. Jag tog chansen att ställa frågor vid dessa informationsmöten, men ärligt talat, hur lätt är det att ställa frågor kring en utredning som fortfarande var hemligstämplad?

Jag bad att få läsa utredningen i januari, men fick inte tillgång till den. Jag frågade igen i februari utan resultat och i mars fick jag besked om att det var känsligt att ställa frågor kring energikombinatet på mejl. Jag kontaktade Borås energi och miljö, som hänvisade till ”ägaren” det vill säga Borås stad. Borås stad svarade att ”utredningen är inte diarieförd” och ”den har kommit till kommunhuset på underliga vägar”. Detta sammantaget tycker jag är att undanhålla och dölja information för fullmäktiges ledamöter. Tills slut ville man på nåder låta mig låna ”mitt” kommunalråds exemplar. Det räckte dock inte för mig, jag ville ha ett eget och ta med hem. Till flera personers förvåning fick jag då ut utredningen med stränga order att inte visa den för någon. Det gjorde jag inte, jag höll mig till spelreglerna.
I april efter att min första artikel nådde BT blev utredningen offentlig, men fortfarande med ordet ”konfidentiellt” tryckt på varje sida av den 84 sidor långa rapporten. Var det verkligen avsikten från början att offentliggöra den? Enligt uppgift var den ursprungliga planen att inte släppa utredningen förrän ett inriktningsbeslut fattats av kommunfullmäktige, det tyckte jag var ovärdigt och därför agerade jag.

Är det så att Borås energi och miljö försöker etablera fakta på marken? Att förhoppningen var att låta fullmäktige fatta inriktningsbeslut innan fullmäktiges ledamöter fick möjlighet att överblicka konsekvenserna? Sant är ju att det på Borås energi och miljös hemsida funnits nyhetsbrev i två års tid om hur energikombinatet ska byggas 2013, som om det redan var beslutat. Det är inte okej. Åtminstone inte för mig och hur jag uppfattar demokrati. Det är inte heller okej att skrämmas med argument som att elcertifikaten går ut 2012, så om vi inte bygger nytt så mister vi bidrag från staten om 30 miljoner. Att investera 1,6 miljarder är ju ett ofantligt mycket större åtagande än att mista 30 miljoner ett år.
Bygg de nya pannorna på Ryaverket, låt dem verka de cirka 35 år som? avfallspannorna håller, det framtidsperspektivet håller Om trettio år kommer sannolikt både elförsörjning och produktion att se helat annorlunda ut. Skräms inte med falska miljöargument. Skräms inte med felaktiga ekonomiska argument. Skäms!
Att bygga en varmvattenledning för 400 miljoner, är det verkligen det bästa vi kan göra för vår gemensamma miljö i Borås?

Anna Svalander
Folkpartiet

Kommentarer

  • Personvalskampanj

    Lycka till med personvalskampanjen. Kunde du inte val en bättre fråga att profilera dig i. Din beskrivning av arbetsgången är felaktig och du har antagligen inte försökt få ut informationen eller så är du inte betrodd av din egen partigrupp...huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Servicekontoret

Gör Borås stad rätt som överklagar domen om Servicekontoret?

Visa resultat
Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på debatt


Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Johanna Johansson
johanna.johansson@bt.se


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om religion och konflikter

"Religionen får skulden för mycket av det elände som utspelas i världen idag: Utvecklingen i Egypten, förföljelserna av muslimer i Burma och Centralafrikanska republiken, förföljelserna av kristna i Syrien, Somalia och Irak. Och så vidare. Men är det religionen som är drivkraften i nämnda exempel? Jag tror inte det."

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om ÅFF:s obehöriga spelare:

"Min egen inställning är att matcherna huvudsakligen ska avgöras efter kamp på planen, inte efter diskussioner i kontorsmiljö."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.