Debatt

Regeringen struntar i studenterna

Debatt

Regeringen har under hösten presenterat ännu en budget. Tre regeringspartier utlovade före valet satsningar på studenterna, och det på goda grunder. Under de senaste 10 åren har studiemedlet sjunkit med cirka fem procent mot medellönerna för en lärare och industriarbetare.

Artikeln publicerades 20 november 2008.

Trots detta och trots löftena föreslår regeringen inga höjningar av studiemedlet. Fortfarande kommer landets studenter att ha det tufft ekonomiskt.
Högre utbildning måste vara tillgänglig för alla. Landets studenter är inte längre enbart i 20-årsåldern, utan familj och barn, bor i studentrum, och åker hem till föräldrarna under långhelger och somrar för att äta och bo gratis. Bland studenter finns idag – inte minst här i Borås – bland annat många småbarnsföräldrar och studenter från studieovana hem.

Jag tror ingen förväntar sig att studenter ska leva i lyx och flärd, men på studiemedlen bör man klara av att betala räkningar, köpa mat och kläder och ta del av studielitteraturen. Så ser det inte ut idag. Många studenter är beroende av extrajobb eller ekonomiskt stöd från föräldrarna. Det är oacceptabelt. Miljöpartiet vill därför höja bidragsdelen i studimedlen med 900 kronor i månaden. Regeringen agerar däremot inte alls, jag kan inte tolka det som något annat än att regeringen struntar i studenterna och att göra högre utbildning tillgänglig för alla. Varför?

Johan Hellström(mp)