Debatt

Populistiskt i Svenljunga

Debatt Artikeln publicerades
Svenljungas kommunhus.
Foto: Agnes Westberg
Svenljungas kommunhus.

Oppositionen agerar populistiskt och försöker samla billiga poäng med dåligt underbyggda påståenden, anser Markus Bylander och Patrik Harrysson.

Eftervalsprocessen har i Svenljunga varit nästintill lika segdragen och intrigdriven som den på riksplanet. M och LPO har båda haft dubbla möjligheter att vara med att bilda styre i kommunen, men förhandlingarna har av olika anledningar inte kommit i mål. Dels med övriga allianspartier och MP, till vilka man tackade nej till fortsatta förhandlingar, dels med S och L där man förhandlade länge.

När dessa förhandlingar i elfte timmen sprack återstod inte så många alternativ för att bilda ett styre i kommunen, så en kontakt mellan grupperna S och L på ena sidan och C, KD och MP på den andra togs och förhandlingar inleddes. Trots en till synes ganska stor ideologisk skillnad har man i de sakpolitiska frågorna till stor del samma syn och då förhandlingarna förts i en prestigelös, positiv och lösningsorienterad anda har man relativt snabbt kunna komma fram till en överenskommelse.

En knäckfråga för båda grupperna är kommunalrådsposten, detta för att båda anser att insyn och daglig närvaro är viktigt för att man skall kunna sätta sig in i frågor, ta bra och välunderbyggda beslut samt styra med ett gott, aktivt och närvarande ledarskap.

”Ingen av oss är speciellt unga längre, men vi ser tyvärr alldeles för få jämnåriga eller yngre som är engagerade i politiken.”

Samtidigt är båda ense om att den politiska närvaron från majoriteten bör öka eftersom vi enligt alla prognoser kommer att gå in i en lågkonjunktur under mandatperioden. Man kom därför ganska snabbt fram till att man vill tillsätta ytterligare ett kommunalråd, men att man på grund av det ekonomiska läget inte kan ha två kommunalråd på heltid, utan förslaget är deltidstjänster om 75 procent. Av samma skäl vill man dra ner oppositionsrådstjänsten till 50 procent, vilket är beklagligt.

Totalt har alltså kommunalrådstjänsterna, inklusive oppositionsrådstjänsten, ökats med 25 procent av en heltidstjänst till en budgeterad kostnad om max 300 000 kronor, troligt utfall är betydligt lägre. Alternativet med att inte ha ett majoritetsstyre, utan att förlita sig på hoppande majoriteter med de segdragna beslutsprocesser det innebär, kommer att vara betydligt dyrare för kommunen och skattebetalarna.

Det är därför beklagligt att oppositionen väljer att förhala processen med att få ett styre på plats och agera populistiskt och försöka samla billiga poäng genom att komma med dåligt underbyggda påståenden om hur mycket de 300 000 kronorna hade räckt till om de hade använts utanför den politiska verksamheten.

Det är också beklagligt att oppositionen bidrar till att undergräva vikten av det politiska arbetet och till politikerföraktet. Ingen av oss är speciellt unga längre, men vi ser tyvärr alldeles för få jämnåriga eller yngre som är engagerade i politiken och för att ändra på det är det oerhört viktigt att vi håller debatten på en saklig nivå och med god ton.

Markus Bylander, Centerpartiet, Svenljunga

Patrik Harrysson, Socialdemokraterna, Svenljunga

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.