Debatt

Populism stoppar inte religiös extremism

Debatt Artikeln publicerades

Det är oacceptabelt med religiösa friskolor som blandar ihop religionsutövning och skolundervisning, anser Jan Ericson.

Vi får regelbundna bevis på hur extrema islamistiska krafter i vårt samhälle leder utvecklingen åt alldeles fel håll. Inte minst har vi sett exempel på detta i Borås där extrema rörelser vill avskilja människor från det sekulära samhället, från demokratin och från beslutade lagar.

Från moderat sida har vi ett antal konkreta och genomtänkta förslag för att motverka detta. Vi vill stoppa utländsk finansiering av moskéer och lön till imamer och strypa alla offentliga bidrag till extrema samfund. Vi vill stoppa utländska hatpredikanter från att besöka Sverige och säkerställa att de extremister som finns här illegalt tvingas lämna landet.

Företrädare som uppviglar till brottslig verksamhet måste gripas och dömas. Vi vill stoppa ”moralpoliser” i våra förorter, skärpa straffen för olika typer av terroristbrott, göra det olagligt att stödja eller delta i verksamheten i extremistiska organisationer och inte minst göra det möjligt att utvisa fler grova brottslingar. Med moderat politik skulle vi kunna få en förändring på riktigt.

En annan fråga är den om religiösa friskolor som indoktrinerar barn och underblåser religiös extremism. Detta förekommer med koppling till olika religioner. I grunden är jag som moderat positiv till friskolor i allmänhet. De gör ofta ett fantastiskt bra arbete och erbjuder en mångfald av pedagogik och utbildningsmöjligheter som vi bör välkomna. Samtidigt är det oacceptabelt med religiösa friskolor som blandar ihop religionsutövning och skolundervisning.

I debatten ropas efter enkla lösningar. ”Förbjud religiösa friskolor”, ropar företrädare för både Vänsterpartiet, allianspartier, sverigedemokrater och socialdemokrater. Men det riskerar att bli tomma ord. Det är nämligen inte så enkelt att bara ”förbjuda religiösa friskolor”. Skulle ett beslut om förbud tas i riksdagen skulle många religiösa friskolor snabbt byta namn och ändra sina stadgar och bolagsordningar – men sedan fortsätta verksamheten precis som tidigare. Det viktiga är inte vad friskolan heter eller hur deras dokument ser ut, det viktiga är hur den dagliga verksamheten bedrivs.

Jag tycker det är hög tid för återkommande oanmälda kontroller från Skolinspektionens kontrollanter. Då skulle man snabbt upptäcka om saker inte är som de borde. Upptäcks sådant bör skolan först få en varning och sedan kanske ett vitesföreläggande, och om det inte hjälper blir sista utvägen att dra in skolpengen. Då talar vi om konkreta åtgärder som skulle göra skillnad.

Vi hör alltför många populistiska enkla lösningar kastas fram i debatten. Men populism gör aldrig skillnad. Ska man förändra på riktigt behövs konkreta och genomtänkta förslag som kan omvandlas till fungerande lagstiftning. Det är så vi moderater arbetar.

Jan Ericson (M), riksdagsledamot

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.