Annons

Politisk vilda västern i Svenljunga kommun

Det är faktiskt S som skall ta initiativ och visa ledarskap, skriver centerpartister i Svenljunga.
Debatt • Publicerad 10 februari 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter kommunfullmäktige i Svenljunga den 21 januari har det skrivits en del i olika medier som vi inte tycker stämmer, varför vi vill ge vår version av vad som har hänt.

Den 17 december röstades förslaget om ett majoritetsstyre ihop med MP, KD, L och S ner. Anledningen var att en av våra partikamrater som inte deltagit i processen valde att gå emot partiets beslut. Som parti skäms vi över detta, vi vill vara ett parti där medlemmarna skall ha stor individuell frihet, men när en överenskommelse hänger på ett mandat bör man tänka på laget före jaget. Konsekvensen blev att S och L lämnade uppgörelsen den 21 december.

Annons

Vi respekterade sen julfriden, men redan på annandagen hade S och L förhandlat med M och LPO om ett minoritetsstyre. När vi i början av januari blev presenterade ett färdigt förslag, där till och med namn från vårt parti var inplockade, var det ingen förhandling utan mer ”allt eller inget”. Det framfördes även åsikter om personer i vårt parti, vilket vi inte kan acceptera. Eftersom vi inte kunde köpa förslaget lämnade vi förhandlingen, samt meddelade att vi avsåg att lägga egna förslag till ordförandeposterna.

”Det är inte vi som bör bjuda till och försöka återuppbygga förtroenden och det är inte heller vi som sitter i styret och skall visa vägen.”

Vid träff med S den 14 januari förklarade vi varför vi valde att gå fram själva, att vi känner ett ansvar mot våra väljare och vårt mycket goda valresultat. Vi kom då överens om att tredjeplatsen i arbetsutskotten skulle gå till det av de tre jämnstora block som inte får presidiepost. Vi uppfattade att det fanns en låt bästa lag vinna-mentalitet, varför vi blev förvånade över röstningsutfallet på kommunfullmäktige den 21 januari.

Vi delar den syn som Fredrik Skott (KD) redogjort för och understryker att det väcker frågor när valen av viceposterna vanns av en majoritet och att utfallet var förvillande likt utfallet av röstningen till ordförande i kommunstyrelsen. Dock hade vi ju åtminstone överenskommelsen om en plats i arbetsutskotten för att få nödvändig insyn.

Därför blev vi återigen förvånade när vi blev bortröstade i socialnämnden och än mer förvånade när man försökte göra samma sak i kommunstyrelsen, men där vi efter att ha fått hävda lagen om proportionella val (1992:339) fick vår rättmätiga plats.

Att man efter detta även valde att försöka manövrera ut oss från samhällsbyggnadsnämnden är rent krasst obegripligt och säger tyvärr en hel del om de demokratiska värderingar man besitter. Och att ordförande i kommunstyrelsen blir så upprörd över att bli utmanad att han väljer att bortse från en överenskommelse, och såg det som en ”krigsförklaring” när vi begärde proportionellt val enligt lag, lämnar minst sagt en del övrigt att önska.

I skrivande stund nås vi dock av att C fått en plats i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott, vilket tyder på en förbättrad insikt och ett snyggt agerande utifrån den uppkomna situationen. Det är bra.

Vi håller givetvis med om att vi måste se framåt och vi vill också komma igång med arbetet för kommunens bästa. Men det är inte vi som bör bjuda till och försöka återuppbygga förtroenden och det är inte heller vi som sitter i styret och skall visa vägen. Vi är nu en stark, fri och obunden opposition som lovar att vara både kritiskt granskande och ansvarstagande.

Men det är faktiskt S som skall ta initiativ och visa ledarskap.

Eva Johansson (C)

Petra Ojala (C)

Markus Bylander (C)

Annons
Annons
Annons
Annons