Debatt

Politisk cirkus, Legnemark!

Cirkus Artikeln publicerades
Foto: Bill Sikes

Vänsterpartisten Ida Legnemark tycks tro att regeringen inte menar allvar med att förbjuda elefanter och sjölejon på cirkus (BT 10/3). Därför vill hon att Borås ska förbjuda dessa djurslag, trots att de inte uppträtt i en svensk manege sedan 2013.

Ställd inför fakta påstår hon att utländska cirkusar kan komma hit med vilda djur. Det är uteslutet. Bara cirkusföretag från andra EU-länder är välkomna med djur. Sverige är i dessa kretsar känt som Europas mest cirkusfientliga land, med straffskatt på gager till cirkus- och varietéartister, och kommuner som är på väg att fakturera ihjäl kulturområdet.

Utredningen om ny djurskyddslag överlämnades till regeringen i november 2011. Där föreslogs ett förbud mot elefanter och sjölejon. De svenska cirkusarna anpassade sig på eget initiativ och förväntade sig ett snabbt förbud.

”Sveriges cirkusar är landets mest bevakade, kontrollerade och dokumenterat bästa djurhållare.”

Dagens förbud mot vilda djur på cirkus finns i djurskyddsförordningen. Regeringen kan ändra den utan inblandning av riksdagen. Det enda som krävs är att dagens förbudslista kompletteras med elefanter och sjölejon.

Cirkusakademien och företrädare för Sveriges cirkusar har uppvaktat regeringen med krav på ett omedelbart förbud. Men det kommer inte förrän efter valet.

Varför har varken tidigare regering och nuvarande tagit politiska poänger med ett förbud, därtill med stöd från branschen? Svaret finns i djurskyddsutredningens långtgående förslag om inskränkningar för häst- och hundsporterna samt privatpersoners möjligheter att hålla husdjur.

Bland förslagen finns ett förbud mot att binda upp hästar i spilta. Det skulle slå hårt mot ridskolor i större städer. Ridsporten har 500 000 utövare, 90 procent av dem är kvinnor, och är landets näst största barn- och ungdomsidrott. Ingen politiker vill utmana den urbana medelklassen. Därför håller man spekulativt liv i elefantfrågan över valet.

Sveriges cirkusar är landets mest bevakade, kontrollerade och dokumenterat bästa djurhållare. Djurrättsorganisationerna valde ut dem som profilfråga eftersom det är en svag grupp som riskfritt kan attackeras. De är lika kritiska mot djurparker, hund- och hästsport, uppfödning av sällskapsdjur, sportfiske och polishundar.

Om Borås kommun vill värna Sveriges turnerande cirkusar, är bästa stödet att kontakta regeringen och kräva ett omedelbart förbud av elefanter och sjölejon, för att freda dem i valrörelsen mot politiker som Ida Legnemark.

Janne Näsström, ledamot i Cirkusakademien