Debatt

Politikerna struntar i kransorterna

Fristad Artikeln publicerades

Till våra politiker i Borås stad. Det är spännande att följa era politiska inlägg här på Borås Tidnings insändarsida. Som många vet bjöd Framtid Fristad in till politisk debatt i november. Alla partier var representerade och vi fick många fina löften från partierna.

Ingen av er gav oss dock något konkret svar. Ingen av er prioriterar Fristadsbygden 2018. Tyvärr fick Fristadsbygden inte en krona i investeringsbudgeten för 2018. De rödgrönas budget, som nu är framröstad, tar inte med vare sig idrottshall eller aktivitetsplats 2018.

SD svarade oss att de hade med idrottshall och aktivitetsplats i sin budget. Men det hjälper inte Fristadsbygden alls. Deras budget är ju inte ens framröstad.

Alliansen lade fram ett förslag om ett budgettillägg för att aktivitetsparken skulle prioriteras under 2018. Men tyvärr röstade inte S, V, MP och SD för detta budgettillägg.

Flera av politikerna som deltog på vårt stormöte den 13 november talade om rättviseprincipen. Om rättvisa ska tillämpas borde Fristadsbygden ha haft ett badhus, en aktivitetsplats och en mötesplats för många, många år sedan. Men nej, det har vi inte.

Vi har en ohållbar trafiksituation på många ställen i Fristadsbygden och vi saknar säkra gång- och cykelvägar. Svaret från politikerna på denna fråga var att ansvaret ligger hos Trafikverket. Trafikverkets svar till oss är att vi ska ha kontakt med Borås stad. Pajkastning på hög nivå. Fullständigt oacceptabelt.

Är detta rättvisa? Att mångmiljonbelopp satsas i Borås centrum på bland annat Stadsparksbadet, vattenränna, promenadstråk vid viskan, cykelbanor, Orangeriet, vattentornet, Stadsteatern, konstverk, aktivitetsparker, mötesplatser och kongresshuset. Fristadsbygden har inget av detta.

Framtid Fristad samlade genom ideellt arbete in pengar från allmänheten för att köpa in ett konstverk på torget. Ica City bekostade ombyggnaden av torget i övrigt. Skulpturen Knot av Eva Hild skänktes sedan till skulpturstaden Borås.

Nej, Bor man någon mil utanför stadskärnan så förväntas man driva många projekt ideellt. Är det så vi vill ha det? Är det rättvist? Ska skattepengarna bara investeras i Borås stads centrum?

Framtid Fristad är en opolitisk förening med en ideellt arbetande styrelse. Föreningen startades i samband med att kommundelskontoret lades ned och vi är fortfarande efter tio år en stark förening tack vare engagerade människor i Fristadsbygden.

Framtid Fristad har ett viktigt uppdrag. Vi samverkar för en fortsatt positiv utveckling av Fristadsbygden. Vi vill aktivt medverka till att skapa en trygg och utvecklande miljö.

Nu har det gått tio år sedan man valde att lägga ned kommundelskontoret i Fristad. Tio år med minimala investeringar i Fristadsbygden. Varför ska vi behöva vänta på en aktivitetspark? Ska våra duktiga innebandytjejer välkomna elitlag i en gammal utdömd idrottshall?

Hur kan man göra så här mot skattebetalare år efter år, att bara prioritera bort Fristadsbygden?

Värnar ni om det som händer utanför stadskärnan? Det är kanske dags att se till att öronmärka en viss procent av budgeten varje år. En peng som återinvesteras i den bygd som skattepengarna kommer ifrån? Det är det här som kallas rättviseprincipen. På riktigt. Vår röstsedel är lika mycket värd.

Styrelsen Framtid Fristad gm ordförande Linda Bodén