Debatt

Pensionssystemet är ovärdigt ett land som Sverige

Pension Artikeln publicerades

Svar till Solveig Zander (C) och Mattias Danielsson (C), BT 10/2.

Pensionerna kommer vara en fråga där det inte finns mycket att diskutera i valet, påstår Zander (C) och Danielsson (C) i en replik på min debattartikel om att skrota dagens pensionssystem. Centerpartiet anser till skillnad från Vänsterpartiet att ”dagens pensionssystem är rättvist, robust och hållbart över tid”. Det är inte ofta jag häpnar över meningsmotståndares åsikter, men när jag läser Zander och Danielsson blir jag både ledsen och näst intill mållös.

Jag lever i en verklighet där jag ser konsekvenserna av dagens orättvisa pensionssystem. Jag har sett äldre släktingar tvingas vända på slantarna för att ha råd att äta sig mätta även i slutet av månaden. Jag känner nyblivna pensionärer som återvänder till arbetsmarknaden, inte för att de vill utan för att de måste för att få ekonomin att gå ihop.

Jag träffar pensionärer runtom i Borås som arbetat sedan unga år men ändå lever under fattigdomsgränsen. Jag vet att äldre kvinnor lever kvar i våldsamma relationer för att deras låga pension inte tillåter dem att bryta upp från en man de är ekonomiskt beroende av. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

Hur kan detta system beskrivas som rättvist? I vilken verklighet lever Centerpartiet?

Det som gör mig mest beklämd med Zanders och Danielssons svar är hur de negligerar kvinnliga fattigpensionärers livssituation. De skriver: ”Pensionssystemet kan inte ta hänsyn till de livsval människor gör” och menar att kvinnor som ”väljer” att ta ansvar för hem och barn får skylla sig själva. Det är fullt möjligt att ha ett pensionssystem som inte fungerar så. Innan nuvarande pensionsöverenskommelse hade vi ett system där de bästa yrkesverksamma åren var de som pensionen grundades på. Då missgynnades inte den som under en period i livet arbetat deltid eller varit föräldraledig. Så kan det fungera igen, men då krävs politiska beslut för ett jämlikt och jämställt pensionssystem.

Jag förstår att varken Centerpartiet, eller andra partier som står bakom dagens pensionssystem, vill att detta system ska uppmärksammas eller debatteras i valet. Men vet ni, det är inte partierna som ska välja vilka frågor som ska diskuteras och vad partierna ska ställas till svars för. Det ska väljarna göra – och jag är övertygad om att de inte är så nöjda med dagens pensioner som Centerpartiet verkar vara.

Ida Legnemark, ordförande för Vänsterpartiet i Borås