Annons

Pension är inte uppskjuten lön

Det är av största vikt att vi har ett fungerande pensionssystem och att fler jobbar och bidrar till växande pensioner. Att säga att pension är uppskjuten lön är missledande och populistiskt, skriver moderater i socialförsäkringsutskottet.
Debatt • Publicerad 12 juni 2012
Foto: 

De senaste månaderna har det framförts kritik mot pensionssystemet. Skräckscenarier med låga framtida pensioner har målats upp. Det är i detta sammanhang viktigt att komma ihåg att det svenska pensionssystemet är robust och långsiktigt hållbart, och att många länder avundas oss för detta. Det är därför positivt att vi redan idag börjar diskutera framtidens utmaningar i form av pensionsålder, arbetsmiljöfrågor, justeringar av pensionssystemet med mera.

Alla ska ha pensioner som går att leva på. Men alla pensionssystem bygger på arbete och tillväxt, och påverkas av både världsekonomin och samhällsutvecklingen. Medellivslängden i Sverige ökar parallellt med att unga människor kommer in i arbetslivet senare. Samtidigt finns det människor som idag inte orkar jobba till 65-årsåldern.

Annons

Idag när unga börjar jobba allt senare och lever allt längre, är det rimligt att de inte jobbar färre antal år än tidigare generationer. Och för dem som börjar närma sig pensionen idag, och som vill och kan jobba vidare, måste det bli enklare genom att frågor kring arbetsuppgifter och arbetstider tas på allvar. Detsamma gäller åldersdiskriminering – det är inte acceptabelt att äldre som vill jobba inte får det.

Pensionerna angår oss alla – det är inte något som endast berör dagens pensionärer. Det är av största vikt att vi har ett fungerande pensionssystem och att fler jobbar och bidrar till växande pensioner.

Att säga att pension är uppskjuten lön är missledande och populistiskt, pensionerna är nämligen kopplade till de som jobbar idag – ju fler som jobbar och ju högre tillväxt, desto mer stiger pensionerna. Och dem som talar om att skrota pensionssystemet tänker kortsiktigt och glömmer att någon annan får betala, den räkningen skulle skickas till våra barn och barnbarn.

Däremot ska vi inte vara rädda för att justera pensionssystemet i takt med samhällets utveckling. I riksdagens pensionsgrupp görs nu en översyn av AP-fonderna, premiepensionen ska ses över och pensionsålderrelaterade frågor utreds. Därtill bör informationen kring pensioner bli bättre och komma tidigare i livet än vad som ofta är fallet idag, hur påverkar till exempel deltidsarbete, privat pensionssparande och karriärbyte ens pension?

I Sverige kommer vi att behöva båda unga och äldre på arbetsmarknaden i framtiden. Ett stabilt pensionssystem som ger goda pensioner är kopplat till arbete och tillväxt, och klarar av att följa samhällsutvecklingen för flera generationer framåt. Fokus måste därför ligga på en stark arbetslinje och stabila statsfinanser, och inte på kortsiktigt tänkande som våra barn och barnbarn riskerar att få betala notan för.

Lars Arne Staxäng (M)

riksdagsledamot, talesperson pensionsfrågor

Gunnar Axen (M)

ordförande socialförsäkringsutskottet

Mikael Cederbratt (M)

Annons

Finn Bengtsson (M)

Saila Quicklund (M)

Gunilla Nordgren (M)

Eva Lohman (M)

moderata ledamöter i socialförsäkringsutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons