Debatt

Oroande utveckling i Demokratiska republiken Kongo

DR Kongo Artikeln publicerades
 Den prisbelönte överläkaren och gynekologen Denis Mukwege.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Den prisbelönte överläkaren och gynekologen Denis Mukwege.

Den politiska situationen i Demokratiska republiken Kongo blir allt mer instabil. Sedan parlaments- och presidentvalet uteblev förra året verkar viljan att utlysa nyval vara som bortblåst. Vi är djupt oroade över utvecklingen i landet, där det politiska vakuum som nu uppstått bidragit till en farlig situation, där befolkningen hamnar i kläm. Vi kan inte bara se på medan människor lider och dödas.

Situationen i DR Kongo har varit instabil länge, och det politiska läget är extremt skört. Befolkningen lider outhärdligt av det våld som har eskalerat under flera år och som ständigt sprider sig till nya grupper. Värst utsatta blir som i alla konflikter kvinnorna och barnen. Det sexuella våldet, de brutala övergreppen som är så grova att de skadar kvinnor och barn för resten av livet, har nått en fasansfull spridning.

I denna situation arbetar fortfarande den många gånger prisbelönade gynekologen dr Denis Mukwege och hans grupp av läkare på Panzisjukhuset i Bukavu, trots ständiga dödshot och flera mordförsök. Dit kommer många kvinnor som har utsatts för sexuellt våld, varav många också förkastas av sina familjer på grund av övergreppen de har utsatts för. Förutom operation och rehabilitering på sjukhuset finns även transitboendet Dorkas, där kvinnor som inte kan återvända till sina hembyar får utbildning och möjligheter att finna en ny framtid.

I dag visar vi filmen ”The Man Who Mends Women” i Pingstkyrkan i Borås. Filmen visar dr Mukweges outtröttliga arbete, och hans kamp för att få till stånd en förändrad situation i landet. Medarbetare på Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, har många gånger besökt arbetet, och Magdalena Stenlund, som kommer att visa filmen, var där senast för ett år sedan. Hon kan berätta om många gripande livsöden och om det hopp som arbetet på Panzisjukhuset ger.

Vi är djupt oroade över situationen i DR Kongo, som blir allt värre. FN och EU har också reagerat starkt på det ökade våldet och den politiska oviljan. Frustrationen och ilskan är uppenbar bland landets befolkning och risken är överhängande att den kommer att spilla över i ännu mer våld.

Så länge orättvisorna och våldet fortsätter kommer vi att vädja till Sveriges regering att göra allt i sin makt för att verka tillsammans med de kongolesiska krafter som med demokratiska medel vill få till stånd en förändring för stabilitet, fred och rättvisa för folket i DR Kongo.

Niclas Lindgren, direktor, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU

Maria Bard, sakkunnig DR Kongo, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU,

Magdalena Stenlund, second hand-kommunikatör, PMU

Urban Klintenberg, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan, Borås