Öppen kyrka mycket mer än HBT

Debatt 2012-05-15 | Uppdaterad 2012-05-15

Ska kyrkan vara kyrka, byggd på Bibeln, så kan inte öppen och välkomnande förminskas till gränslös och allt accepterande. Att hitta balansen där är ett pågående arbete som inte hjälps av högröstade krav på anpassning till rådande opinionsläge, skriver Christian Kastö.


Christian Kastö.

LäS MER


Andreas Jonsson undrar varför frikyrkan inte vågar tala om HBT. Han gör det utifrån projektet Reli-?gion hjärta HBT:s frånvaro från den aktuella Jesusmanifestationen. I den frågan kan jag inte ha någon åsikt, de ansvariga får tala för sig själva. Men vad det gäller frågan i stort har jag som kristen och pastor ett par funderingar:

För det första: Vi får ju knappt prata om något annat än HBT idag! När allt från högstadieelever på kyrkbesök till ”undersökande” journalister kommer med frågor så är de föga intresserade av om vi har fängelsemission, om vi gör något för missbrukare, om ensamma hittar gemenskap och stöd eller om gudstjänsterna är fulla av liv och glädje – men om man får vara medlem om man är homosexuell, det vill de veta! Som om det vore en särskilt viktig fråga! Bibeln har överhuvudtaget inte en syn på HBT-frågor. Den har en tydlig syn på hur vi bör hantera vår sexualitet – men ingen separat, särskild, syn på till exempel homosexualitet, utan en kristen hållning i de frågorna får hittas utifrån vad Bibeln säger om sexualitet i allmänhet.

Och tro det eller ej – men vår ?sexualitet är inte Bibelns huvudtema! Och om de frågorna är små frågor i Bibeln – varför ska de vara stora frågor för kyrkan? Säkert behöver vi jobba med vårt bemötande av alla som avviker från normen – både HBT-personer, invandrare, svartrockare och missbrukare – men vi behöver inte en särskild handlingsplan för HBT bara för att det råkar vara frågan för dagen i Sverige idag. Och där kommer min andra fundering in:

Vilken tolkningsmall ska en kyrka ha? Min upplevelse är att många HBT-personer har sin läggning som tolkningsmall för nästan allt. Och det vore inte konstigt – eftersom man på ett helt annat sätt än vi andra tvingats brottas med sin sexuella identitet så kan det vara lätt hänt att den kommer att definiera hela ens person. Till exempel skulle väl få heterosexuella känna behovet att upplysa om sin sexualitet för att kunna känna sig förstådda? Och jag tror inte att det handlar om en ”förtryckande heteronorm”. För oss är helt enkelt inte sexualiteten i samma grad en del av vår självbild och därför präglar heller inte frågor om sexua-?litet i samma mån vår tolkning av världen omkring oss. Om någon ogillar mig så utgår jag inte från att det är för att jag är hetero-sexuell, till exempel.

Jag vill inte förringa hot mot HBT-personer eller det utanförskap de kan uppleva – bara påpeka att den tolkningsmall för verkligheten de därav kan ha fått inte nödvändigtvis måste delas av alla – eller av kyrkan. Vi kan inte ha enskilda gruppers upplevelser, eller enskilda människors känslor för hur ”den Jesus jag känner” skulle ha gjort, som tolkningsmall.

Vår strävan är att ha Bibeln som tolkningsmall i alla frågor – inte bara när det passar vår bekvämlighet. Och det handlar inte om trångsynthet eller om fördomar, utan om en konsekvent och därmed hållbar tolkningsmall för verkligheten. Ska vi utifrån Bibeln kunna predika om en Jesus som dog och uppstod för oss måste vi utifrån samma Bibel också säga att girighet är fel och att vi i det rika väst får se upp med en livsstil på tredje världens bekostnad. Ska vi på biblisk grund kunna säga att Gud älskar alla oavsett färg, form, kön, läggning, ålder, IQ och allt annat som skiljer oss människor åt måste vi också på samma bibliska grund säga att Gud mitt i sin kärlek har åsikter om hur vi lever och att det finns rätt och fel.

Jag vill vara del av en kyrka som är öppen och välkomnande – javisst! Självklart! Men ska den kyrkan vara kyrka, byggd på Bibeln, så kan inte öppen och välkomnande förminskas till gränslös och allt accepterande. Och att hitta balansen där är ett pågående arbete som inte hjälps av högröstade krav på anpassning till rådande opinionsläge. Den frågan är helt enkelt för viktig och för stor för att avgöras med HBT-frågans begränsande perspektiv som måttstock och grund.

Christian Kastö

ungdomspastor, Pingstkyrkan BoråsBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Argentinas tuffa månad

Blogg [I går 20:01]

Förlusten i VM mot Tyskland slog hårt mot självkänslan, och nu verkar det som att det som tidigare var ett av Sydamerikas mest framgångsrika länder står inför en riktigt allvarlig kris. Läs mer på Ledarbloggen!


Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se. Insändare får vara undertecknade med signatur, men skribenten måste bifoga namn, adress och telefonnummer.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Nedan har vi samlat några av vårens många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan:

Nyheter

Dagens fråga

Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Hanna Kyhle
hanna.kyhle@bt.se


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.