Öppen kyrka mycket mer än HBT

Debatt 2012-05-15 | Uppdaterad 2012-05-15

Ska kyrkan vara kyrka, byggd på Bibeln, så kan inte öppen och välkomnande förminskas till gränslös och allt accepterande. Att hitta balansen där är ett pågående arbete som inte hjälps av högröstade krav på anpassning till rådande opinionsläge, skriver Christian Kastö.


Christian Kastö.

LäS MER


Andreas Jonsson undrar varför frikyrkan inte vågar tala om HBT. Han gör det utifrån projektet Reli-?gion hjärta HBT:s frånvaro från den aktuella Jesusmanifestationen. I den frågan kan jag inte ha någon åsikt, de ansvariga får tala för sig själva. Men vad det gäller frågan i stort har jag som kristen och pastor ett par funderingar:

För det första: Vi får ju knappt prata om något annat än HBT idag! När allt från högstadieelever på kyrkbesök till ”undersökande” journalister kommer med frågor så är de föga intresserade av om vi har fängelsemission, om vi gör något för missbrukare, om ensamma hittar gemenskap och stöd eller om gudstjänsterna är fulla av liv och glädje – men om man får vara medlem om man är homosexuell, det vill de veta! Som om det vore en särskilt viktig fråga! Bibeln har överhuvudtaget inte en syn på HBT-frågor. Den har en tydlig syn på hur vi bör hantera vår sexualitet – men ingen separat, särskild, syn på till exempel homosexualitet, utan en kristen hållning i de frågorna får hittas utifrån vad Bibeln säger om sexualitet i allmänhet.

Och tro det eller ej – men vår ?sexualitet är inte Bibelns huvudtema! Och om de frågorna är små frågor i Bibeln – varför ska de vara stora frågor för kyrkan? Säkert behöver vi jobba med vårt bemötande av alla som avviker från normen – både HBT-personer, invandrare, svartrockare och missbrukare – men vi behöver inte en särskild handlingsplan för HBT bara för att det råkar vara frågan för dagen i Sverige idag. Och där kommer min andra fundering in:

Vilken tolkningsmall ska en kyrka ha? Min upplevelse är att många HBT-personer har sin läggning som tolkningsmall för nästan allt. Och det vore inte konstigt – eftersom man på ett helt annat sätt än vi andra tvingats brottas med sin sexuella identitet så kan det vara lätt hänt att den kommer att definiera hela ens person. Till exempel skulle väl få heterosexuella känna behovet att upplysa om sin sexualitet för att kunna känna sig förstådda? Och jag tror inte att det handlar om en ”förtryckande heteronorm”. För oss är helt enkelt inte sexualiteten i samma grad en del av vår självbild och därför präglar heller inte frågor om sexua-?litet i samma mån vår tolkning av världen omkring oss. Om någon ogillar mig så utgår jag inte från att det är för att jag är hetero-sexuell, till exempel.

Jag vill inte förringa hot mot HBT-personer eller det utanförskap de kan uppleva – bara påpeka att den tolkningsmall för verkligheten de därav kan ha fått inte nödvändigtvis måste delas av alla – eller av kyrkan. Vi kan inte ha enskilda gruppers upplevelser, eller enskilda människors känslor för hur ”den Jesus jag känner” skulle ha gjort, som tolkningsmall.

Vår strävan är att ha Bibeln som tolkningsmall i alla frågor – inte bara när det passar vår bekvämlighet. Och det handlar inte om trångsynthet eller om fördomar, utan om en konsekvent och därmed hållbar tolkningsmall för verkligheten. Ska vi utifrån Bibeln kunna predika om en Jesus som dog och uppstod för oss måste vi utifrån samma Bibel också säga att girighet är fel och att vi i det rika väst får se upp med en livsstil på tredje världens bekostnad. Ska vi på biblisk grund kunna säga att Gud älskar alla oavsett färg, form, kön, läggning, ålder, IQ och allt annat som skiljer oss människor åt måste vi också på samma bibliska grund säga att Gud mitt i sin kärlek har åsikter om hur vi lever och att det finns rätt och fel.

Jag vill vara del av en kyrka som är öppen och välkomnande – javisst! Självklart! Men ska den kyrkan vara kyrka, byggd på Bibeln, så kan inte öppen och välkomnande förminskas till gränslös och allt accepterande. Och att hitta balansen där är ett pågående arbete som inte hjälps av högröstade krav på anpassning till rådande opinionsläge. Den frågan är helt enkelt för viktig och för stor för att avgöras med HBT-frågans begränsande perspektiv som måttstock och grund.

Christian Kastö

ungdomspastor, Pingstkyrkan BoråsBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: "Vänstern och SD är inga alternativ"

Borås [Uppdaterad i går 22:21]

BT har träffat kommunalråden Ulf Olsson (S) och Annette Carlsson (M).

 


Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter