Ompröva ineffektiv politik

Debatt 2012-04-10 | Uppdaterad 2012-04-10

När en satsning inte får det förväntade resultatet finns två sätt att agera. Det ena, som regeringen uppenbart har valt, är att köra på och mena att bara vi satsar lite till så kommer det att börja fungera, skriver Krister Andersson.Regeringens arbetsmarknadspolitik framstår alltmer som en passiv bidragslinje för att berika näringslivets ägare och chefer. De reformer som gjorts inom arbetsmarknadspolitiken har nämligen nästan undantagslöst gått ut på att höja marginalerna för företag genom direkta och indirekta bidrag.

Exempel är den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, sänkt restaurangmoms och fas 3. Reformer som tillsammans minskat statskassan med drygt 55 miljarder kronor så här långt men som inte skapat några jobb.

Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) menar nu att andelen unga inom olika yrken är densamma som innan reformen med sänkt arbetsgivaravgift för unga infördes (DN 27/3).

Priset är helt enkelt ingen avgörande faktor för om jobbet ska finnas. Det kan möjligen vara bra för enskilda individer som redan har rätt kompetens men framförallt är det en reform som stärker marginalerna hos företag med många yngre anställda, till exempel McDonald’s eller Liseberg.

LO-distriktet i Västsverige vill nu föreslå att regeringen istället satsar på åtgärder som skulle göra det de är till för, nämligen sänka arbetslösheten bland unga i första hand men också generellt och på lång sikt. En generell satsning som skulle vara effektiv är en förstärkt satsning på utbildning från grundskola och uppåt via gymnasiet, vuxenutbildningen och arbetsmarknadsutbildningarna. Denna lyser med sin frånvaro.

Istället krymper regeringen statsbidragen både till kommunerna och till gymnasieskolan, samtidigt som kommunernas sociala kostnader ökar i spåren av havererad a-kassa och en kraftigt försämrad sjukförsäkring. Summan är att Sveriges kommuner tvingas till nedskärningar som kommer att drabba skolan.
Vi vill också se att arbetsmarknadspolitiken förändrar sitt fokus kraftigt. Från generella åtgärder som sätts in sent bör åtgärderna bli mer individuellt prövade. Det ska ges större möjligheter till yrkesutbildning, praktik och subventionerad anställning istället för den ofta meningslösa tillvaron i jobb- och utvecklingsgarantins andra och tredje fas. Det är också viktigt att den arbetslöse dels får schyssta anställningsvillkor men också att åtgärderna utförs hos seriösa företag som ser både sin egen och den anställdes utveckling.

Dessutom måste regeringen satsa på verkligt jobbskapande åtgärder; forskning, innovationer och bättre stöd till företag som vill satsa. Det är när vi har en välutbildad arbetskraft och ett företagsklimat som stimulerar tillväxt som de nya jobben kommer till, inte genom att pressa priset på arbetskraften och öka låglöneföretagens marginaler.
Till sist: När en satsning inte får det förväntade resultatet finns två sätt att agera. Det ena, som regeringen uppenbart har valt, är att köra på och mena att bara vi satsar lite till så kommer det att börja fungera.

Det andra sättet, som en verkligt ansvarsfull regering borde välja, är att ompröva satsningen och använda tilldelade resurser på ett mer effektivt sätt i annan verksamhet. Vårt förslag är att regeringen ska ta sitt ansvar och göra stopp i maskin för ineffektiva åtgärder som varken skapar jobb eller kompetens.
Därefter krävs en rejäl omvärdering av den politik som enbart syftar till att skapa generellt större marginaler för arbetsgivare. Istället vill vi se en politik där fokus är att arbetstagarens individuella kompetens blir tillräcklig för att möta de växande företagens behov.

Krister Andersson
förste ombudsman LO-distriktet i VästsverigeBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Äntligen lite Kubaförnuft

Ledare [Uppdaterad i går 22:16]

När USA 1961 introducerade sanktioner mot det kommunistiska Kuba var det tänkt som en temporär åtgärd för att påskynda diktaturens fall. Så blev det inte. Läs mer på Ledarbloggen!


Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Här stormar de planen – under vilda segerjublet

Borås [Uppdaterad i går 16:48]

Gladiatorkamp, hinderbana och inte minst – planstormningen. Se allt från Skolkampen i klippet!

 


Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter