Debatt

Olsson och Löberg bör lämna uppdragen i partidistriktet

Debatt Artikeln publicerades
Ulf Olsson och Petter Löberg.
Ulf Olsson och Petter Löberg.

Vi uppmanar samtliga arbetarekommuner i partidistriktet att visa att Socialdemokraterna är handlingskraftiga även i svåra situationer, skriver flera tunga S-profiler i Sjuhärad.

Vi har lång erfarenhet av politiskt arbete, både i våra kommuner och i partidistrikt. Vår uppfattning är att de vittnesmål om maktmissbruk, mobbning och trakasserier som har nått offentlighetens ljus den senaste veckan är trovärdiga. Det är starkt av de personer som valt att kliva fram och berätta om hur de upplever maktstrukturer och enskilda personers påtryckningar.

Det är med stor bedrövelse vi tar del av vad som händer i Älvsborgs Södra partidistrikt. Naturligtvis är det bättre om frågor med känslig karaktär kan lösas internt i samtal för att undvika onödiga konflikter och riskera att skada partiet utåt mot väljare. Bekymret är bara att den makt och toppstyrning som beskrivs i medier även blockerar stora delar av de demokratiska vägarna inom partiet.

”Ta tydligt avstånd från dessa handlingar och uppmana dem att lämna sina uppdrag för partidistriktet. Två personer kan inte vara större än ett helt partidistrikt.”

Då ställs vi inför ett val. Vi har kommit fram till att det är felaktigt att vara tysta i en situation då hela partidistriktet tycks ha hamnat i ett chocktillstånd och drabbats av handlingsförlamning.

Vi blir bekymrade när distriktets styrelse väljer att hänskjuta stora delar av frågan och den utredning som ska påbörjas till Borås arbetarekommun. Hur Borås arbetarekommun väljer att hantera de problem som uppdagats i Borås är deras sak. Men omfattningen av det som beskrivs berör också partidistriktet. Det här handlar om två personer som har tunga uppdrag i partidistriktet och en rad uppdrag som de fått i förtroende av partidistriktets medlemmar.

Förutom riksdagsplats, justitieutskott och distriktets ordförande handlar det bland annat om uppdrag i såväl partistyrelsen som förtroendeuppdrag inom Sveriges kommuner och landsting (SKL). Båda har dessutom ett mycket starkt inflytande över distriktets beslut och dess strukturer. Att isolera frågan bara till Borås arbetarekommun innebär att förringa omfattningen och vidden av de problem som Socialdemokraterna har.

Vi uppmanar samtliga arbetarekommuner i partidistriktet att visa att Socialdemokraterna är handlingskraftiga även i svåra situationer. Visa att vi står upp för jämställdhet och feminism och att vi tar avstånd från maktmissbruk. Ta tydligt avstånd från dessa handlingar och uppmana dem att lämna sina uppdrag för partidistriktet. Två personer kan inte vara större än ett helt partidistrikt.

Kjell Andersson, kommunalråd (S) i Ulricehamn 1995–2008

Christer Forsmark, oppositionsråd (S) i Vårgårda 1997–2017

Harry Nilsson, oppositionsråd (S) i Herrljunga 1998–2009

Pelle Pellby, kommunalråd (S) i Mark 2001–2013

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.