Annons

OB-satsning på sjukhus slår fel

Höjningen av OB-ersättningen till anställda på sjukhus exkluderar samtidigt viktiga yrkesgrupper, påpekar Jonas Ericsson.
Debatt • Publicerad 26 september 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under de senaste åren har politiken i Västra Götalandsregionen varit inne och naggat i det partsgemensamma arbetet med sina riktade höjningar av OB-ersättningen. Hur påverkar det de grupper som ställs utanför? Vision har flera yrkesgrupper som måste vara tillgängliga dygnet runt för att säkerställa en fungerande verksamhet och i bakgrunden se till att vården kan utföras utan hinder. Det kan vara IT-support, systemstöd, medicinska sekreterare, telefonister med flera.

Grönblå samverkan i Västra Götaland beslutade i budgeten för 2018 att OB-tillägget för vårdpersonal skulle ligga på plus 15 procent och inför 2019 klubbade den politiska majoriteten igenom ett budgetförslag där det beslutades att tillägget för obekväm arbetstid för vårdpersonal skulle höjas till plus 50 procent.

”Vision anser att man ska höja OB-tillägget för alla som arbetar för att Västra Götalandsregionen ska ha en fungerande verksamhet på kvällar och helger.”
Annons

Detta förslag exkluderar som tidigare nämnts många yrkesgrupper som redan är ansträngda och som säkerligen undrar vad de är värda när de hör hur regionstyrelsens ordförande, Johnny Magnusson (M), uttalar sig om vårdpersonal.

”Vi tycker att den personal som ställer upp och tar de här slitsamma passen ska få en ekonomisk förtjänst för det åtminstone. Det ska märkas i plånboken att man ställer upp och tar sådant som inte alla vill eller kan”, har Johnny Magnusson sagt.

Och visst, det är brist på vissa yrkesgrupper inom vården. Men även för yrkesgrupper såsom medicinska sekreterare med flera är situationen ansträngd och det är svårt att rekrytera.

Vision anser att man ska höja OB-tillägget för alla som arbetar för att Västra Götalandsregionen ska ha en fungerande verksamhet på kvällar och helger. Att peka ut ett fåtal som värdiga är helt fel väg att gå. Och i slutändan, om man vill rekrytera kompetent personal, är det bättre att gå på höjda löner.

Med detta vill Vision att:

* Den politiska majoriteten i Västra Götalandsregionen funderar på vilka signaler den sänder till sina medarbetare då den exkluderar dessa i sina satsningar.

* Inför 2020 se över hur man värderar sina medarbetare genom ett omtag i OB-frågan.

* Se över lönestrukturen för alla bristyrken och fråga sig varför det är brist.

Jonas Ericsson, avdelningsordförande, Vision avdelning 282

Annons
Annons
Annons
Annons