Annons

Nej till gräddfil för invandrare i Borås

Vi kan för allt i världen inte förstå hur en person skulle vara mer eller mindre lämplig för en tjänst till följd av sin hudfärg, skriver Niklas Arvidsson och Annette Carlson.
Debatt • Publicerad 25 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anders Robertsson

Ska Borås stad göra skillnad på människor baserat på deras etniska bakgrund? Frågan är provocerande. Trots att den borde vara enkel att avfärda, så var det just den frågan som diskuterades på kommunstyrelsens möte den 19 augusti.

Kommunstyrelsen skulle besluta om ett program för stadens integrationsarbete. De styrande partierna –Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet – hade till mötet lämnat fram sitt förslag på integrationsprogram. Som sig bör i politiken så fanns det delar i programmet där vi var överens, men även delar där våra olika ideologiska åskådningar gör att vi tycker olika. Men så fanns det också ytterligare en del som vi aldrig hade föreställt oss skulle behöva diskuteras i kommunstyrelsen: Ska Borås stad vid anställningar göra skillnad på människor baserat på etnicitet?

”Det finns alltid någon socialist med de bästa av intentioner som kommer att definiera dig utifrån din bakgrund och kanske till och med din hudfärg.”
Annons

I programmet som Socialdemokraterna, Liberalerna med flera hade tagit fram, underströks att kommunen ska vara ett föredöme i att anställa personer med olika etnisk bakgrund. Med andra ord skulle kommunen vid rekrytering, när två jämbördiga kandidater finns, välja den som uppfattas ha en annan etnisk bakgrund än svensk.

Företeelsen kallas för ”positiv särbehandling” – hur nu någon form av diskriminering kan anses vara positiv? ”Positiv särbehandling” innebär att en person ur en grupp som bedöms som missgynnad och/eller underrepresenterad, ges förtur vid till exempel tillsättning av tjänster på en arbetsplats även om den har jämlika meriter med andra sökande.

”Positiv särbehandling” har prövats rättsligt vid flera tillfällen. Såväl Sveriges lantbruksuniversitet som Uppsala universitet har fällts i domstol till följd av att de har erbjudit förtur till utbildningar baserat på kön eller etnisk bakgrund.

”Vi menar att Borås stad ska sträva efter att anställa personer med olika erfarenheter utan att diskriminera någon.”

Vi menar att den här människosynen bidrar till att det är svårt att integreras i Sverige. Det spelar ingen roll om du är adopterad och har levt hela ditt liv i Sverige, om din släkt har bott här i fyra generationer, eller om du nyligen kommit hit – även om du själv identifierar dig som svensk så tillåts du aldrig bli svensk. Det finns alltid någon socialist med de bästa av intentioner som kommer att definiera dig utifrån din bakgrund och kanske till och med din hudfärg.

På mötet med kommunstyrelsen reagerade vi kristdemokrater och moderater högljutt mot att stadens styrande partier vill göra skillnad på människor till följd av deras etnicitet. Vi menar att Borås stad ska sträva efter att anställa personer med olika erfarenheter utan att diskriminera någon. Flerspråkighet eller förståelse för olika kulturella kontexter ska naturligtvis betraktas som en merit, när det är en tillgång för den tjänst man söker.

Vi kan för allt i världen inte förstå hur en person skulle vara mer eller mindre lämplig för en tjänst till följd av sin hudfärg. Vi kan inte heller förstå hur man kan hoppas att uppnå ett integrerat samhälle genom att göra skillnad på människor baserat på deras etniska bakgrund.

Efter en lång diskussion valde de styrande partierna att ändra i skrivelsen. Bra. Kristdemokraterna och Moderaterna kommer i framtiden nogsamt att följa de styrande partiernas hållning till frågor om diskriminering.

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd

Annette Carlson (M), kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons